Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

gönüllü kulluk üzerine söylev

paylaş araştır

 

  1. Etienne de La Boetie' nin iktidarı eleştiren ve rejim/sistemden ziyade siyasal iktidarı ele aldığı için güncelliğini hiç yitirmemiş eseri. 1500'lü yıllarda hukuk okuyan yazar ki genç yaşına rağmen gizli bir şekilde basılan bu eserinde kul ve köle kavramlarının nasıl araç ve amaç olarak kullanıldığını çok iyi bir şekilde sunuyor. Dolayısıyla özgürlüğün nasıl ve ne şekilde olması gerektiğini sıklıkla yazıyor. İktidarın nasıl geldiğinden çok sürekliliğine bakıyor. Şimdi hayatına baktığımız zaman yazdıkları ile orantılı bir yaşam mı idame etmiş orası tartışılır bir konu.

    Okuyunca aradan yıllar geçmesine rağmen yaşadığın ya da dolaylı olarak öğrendiğin bir çok durumu özetliyor. İktidarın temelinin tiranlık olduğunu vurgular ki bu tiranlığı sürekli hale getiren kişi ve durumlara da değinir. Ve bir de şöyle aktarıyor: "başlangıçta istemeyerek ve baskı altında kulluk edildiğini söylemek doğrudur; ama daha sonra buna alışılır ve sonradan gelenler özgürlüğü hiç tanımadıkları, bunun ne olduğunu bile bilmedikleri için hiç pişmanlık duymadan kulluk ederler ve babalarının mecbur kaldıkları şeyleri onlar gönüllüce yapar."

    Lakin kitabın başında ise köleliğin gönüllü olduğunu kulluğun ise köleliğe mecbur olduğunu söylüyor. Tabi ki bunu da sağlayan siyasal iktidardır tezini öne çıkarıyor. Öte taraftan Homeros'tan örnek verince derebeylik kavramını kullanarak sonradan eklenen bir çıkarımdan bahsetmesi de tuhaf. Gerçi bahsettiği kitabı okumama rağmen açıkçası aklımda kalmadı. Homeros'un eserinden bahsediyorum.

    Tiranlık değil de Meşrutiyeti olan olgu için işte 'gönüllü kulluk' cümlesini kullanıyor. Ve tabi ki kullaştırma da kullandığı argümanlar...

    bu arada kendisi moteıgne'nin de yakın arkadaşıymış.

     
  2.  
    (Bkz: Beyin bedava)
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.