Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
dramatik boyutlarda olayların yaşanmasına sebebiyet verebilen korkunç durum.
çeşitli ekonomik olumsuzluklara göre şiddeti de değişir. mesela hiperenflasyon, paranın kağıt parçasına hatta daha da değersiz bir meta haline gelmesidir. en tipik örneği 1.dünya savaşı sonrası çok ağır savaş tazminatları altında ezilen weimar (almanya) cumhuriyetidir. 1919'da 1 amerikan dolarıyla 48 alman markı, 1921'de 1 amerikan dolarıyla 330 alman markı ve hiperenflasyonun tavan yaptığı 1923'te 1 amerikan dolarıyla 4.2 "trilyon" alman markı(ohaa) alınabilir duruma gelmiştir. bir adet ekmeği almak için bir el arabasını dolduracak kadar kağıt para ödendiği, bir çuval kağıt para ile alabileceğiniz odunu yakıp ısınacağınıza o çuval dolusu parayı yakıp ısınsanız daha karlı olacağınız korkunç bir dönem. şu an benzer bir süreç başta eski bir otobüs şoförünün bulunduğu venezuela'da gerçekleşmektedir. venezuela'da insanlar kağıt para ile çanta yapıp sınır şehirlerinde başka ülke insanlarına satmaya çalışıyorlar. evet bildiğin kağıt paraları katlayarak,dikerek falan çanta yapıp satıyor adamlar çünkü kağıttan bile değersiz para. isteyen youtube'dan onlarca videosunu görebilir.
buhran,stagflasyon,resesyon,-syon,-syon vs. daha birçok kavram var ama en çarpıcı ve korkutucu örnekler hiperenflasyonda olduğundan onun örneklerini verdim.
türkiye'nin de özellikle son birkaç yıldır bir ekonomik kriz içerisinde olduğu söyleniyor, elbette yukarıdaki korkunç hiperenflasyon durumunda değiliz ama bence günlük hayatta da hissedildiği ortada. (bizzat çsg bakanlığının verileriyle ülkemizde çalışanların %40'ı asgari ücretle,%43'ü de "asgari ücretin iki katına kadar" maaş alıyor. yani türkiye'de çalışanların %83'ü "en fazla" 3200 tl kazanabilen insanlardan oluşuyor.dizel clio olmuş 90 bin tl.) bazı ekonomistlere göre, bireysel olarak alınabilecek birkaç önlem;
-lüks tüketimden kaçının.
-elektronik ve beyaz eşyada aynı işlevi görecek ürünlerde nispeten ucuz olanı seçin. (en bariz örnek telefon. 6 bin tl'lik ayfon ile 2 bin tl'lik şayomi aynı işi yapıyor,hatta çoğu konuda şayomi daha iyi. sırf ısırılmış elma diye 6 bin tl vermek mantıksız. tabi ucuz deyince içinden hıyar çıkan 99 tl'lik sansung,xperiya falan demediğimi anlamışsınızdır. 1 sene sonra yine telefon almaya mecbur etmeyecek kadar hızlı,işlevsel ve kaliteli olmalı)
-yine özellikle telefon başta olmak üzere elektronik ürünleri bozulmadan veya kullanılamaz duruma gelmeden değiştirmeyin.
-çok gerekli değilse borçlanmayın. yok illa borçlanacaksanız da döviz üzerinden borçlanmayın.
-ihtiyacınız olmayan bir şeye kesinlikle para vermeyin, bu, kriz olsa da olmasa da geçerli zaten.
-yukarıdaki maddeleri uygulayarak yapacağınız tasarrufu yazın güney sahillerinde ruslarla yiyin..şaka lan şaka, para biriktirin.
ve son olarak,bazı ekonomistler,internette çeşitli sitelerde yapılan yorumlar haklıysa ;
-"sıkı tutunun."
bizi teğet geçtiği söylenilen durumdur.
geçen geçmiştir. geriye kalan teğet de yavaş yavaş geçmekte, zaman alacak bir durum. 2023 de tamamını hissedebileceğiz..
saygılar
mehmet şimşeğin konferansta ağzından kaçırdığı söylem. akabinde tayyip reyiz sen misin o deyip bunu bir güzel patakladı. garibim hakkında istifa söylentileri yayıldı. kendisi açıklama yaptı ama yalan ve ya yanlış demedi şimdilik görevimin başındayım reyiz ne zaman tekmeyi basarsa o zaman gideceğim demeye getirdi dediğim kriz içinde kriz olayı. gerek ekonomistler, gerek fox ana habere konu olan ekonomi uzmanları, gerek ekonomi yazarları ve gazeteciler ve gerekse fatih portakal'da her zaman söyler ekonomide zor günler göreceğiz gibi mevcut harcamalarınızı ona göre yapın zarar etmeyin ayağınızı yorganınıza göre uzatın vs. diye. ama sadece kriz de değil her zaman gereksiz para harcamaktan kaçınmalı tasarruflu ve tutumlu olmalı ihtiyacımız neyse onu almalı ihtiyaç dışında para harcamaktan kaçınmalıyız. dikkat etmek şart dediğimdir.
yakında daha fazla duyabileceğimiz kelime. zira yavaş yavaş haberler ortaya çıkıyor.
https://www.karliisfikirleri.com/turkiye-ekonomik-krizde-mi-ekonomik-kriz-nedir/
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |