Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Ütopik toplum anlayışının antitezi olan distopya, otoriter ve baskıcı bir sistem olarak ifade edilir. Distopya genellikle olumsuz bir geleceği, kötü bir hayatı ifade etmek için kullanılır ve Yunanca kökenlidir. Distopik toplumlar özellikle konusu gelecek zamanlarda geçen hikâyelerde yer alır. Bildiğim en iyi örnek gerge Orwell'in 1984 adlı eseridir. Distopik film ve diziler de son dönemde çoğalmıştır. Dizi olarak izlediğim Black Mirror'un da iyi bir örnek teşkil ettiğini söyleyebilirim.
ütopya kurgusal,ileriye yönelik ideal toplumdur.distopya ise bunun tam tersidir.bu kavram ilk kez john stuart mill tarafından kullanılmış."kötü bir yer"anlamındadır.herşeyin kötüye gittiği, insanların hak etmedikleri muameleye maruz kaldıkları,karamsarlık üzerine kurgulanan yapıyı anlatır. distopik toplumda bireyler otorite ve baskı altındadır.bireylerin baskı sonucu özel hayatları da yoktur. bireyler baskıcı düzene sonsuz boyun eğmektedirler. kendileri bu boyun eğme halinin farkında bile değillerdir.farkında olan birkaç kişide sistem tarafından etkisiz hale getirilir.hikayenin sonu mutlu bitmez yani.kitap olarak birkaç distopya örneği vermek isterim.hayvan çiftliği-george orwell aynı yazarın bin dokuz yüz seksen dört,cesur yeni dünya-aldous huxley,sineklerin tanrısı-william golding,açlık oyunları-suzanne collins, zaman makinesi-h.g.wells gibi bu kitaplardan bazıları filmde yapılmıştır.
ütopya düşleri distopya kabusları imgeler.
distopya aşırı otoriter rejimlerin tüm toplumu zapturapt altına almasıdır, gerçekleşmeyeceği bilinse de gerçekleşeceğinden korkulur.distopyalar sisteme karşı oluşan hayal mahsülüdür.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |