Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
kültürümüze yerleşmiş eski bir söz. bazı durumlarda geçerliliği tartışılmaz. öyle insanlar var ki dayaktan başka bir şeyden anlamazlar. bazen bir müsibet bin nasihattan yeğdir dedikleri gibi. kavga, şiddet, tartışma en nefret ettiğim şeyler olsa da haklı bir söz. geçtiğimiz yıllarda istanbul metrosunda terör yaratan 2 canlıyı hatırlarsınız. dayak yediklerinde de herkesin içinin nasıl eridiğini. ama bunu her zaman her yerde kullanamayız. onun yerine daha sık uygulamamız gereken bir söz var, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. biri cennetten çıkıyor biri delikten ama her cennet diyene de körü körüne bağlanmayalım. bazıları şiddete tamamen karşı olsa da son noktada uygulamanın kaçınılmaz olduğu durumlarda tamamen işe yarar bu. tck'dan tut kur-an'a kadar da, hakkımızı bazı durumlarda fiziksel güçle koruyabileceğimiz durumlar mevcuttur. sonuçta ne demişler; yemeğin tuzu cezanın dozu.
ekleme :
edit: yazılanları zavallılar olarak yaftalayanları, yazılanları objektif şekilde anlamak değil de şahsi olarak yorum yapmayı tercih edenleri göstermiş sözdür. tck diyoruz, ıztırar hali, meşru müdafa, kur-an diyoruz cihat, toprağını savunma vs.. çocuk mu döv diyoruz sana yan bakanı mı? tatlı sözün geçerli olduğu yerleri bazen özlüyorum. yaftalamak dayaktan daha ağırdır.
cennette dayak mı varmış şeklinde sorulara maruz kalmayı sağlayacak sözdür.
dayakla hiçbir şeyin değişmeyeceğini ve düzelmeyeceğini toplumca gördüğümüzden mütevellit doğru bir tespit değildir.
bazen söz dinlemeyen çocuklar için başvurulan, çocukların minnacık ürkek yüreklerini korkutmaya yarayandır sadece. ve bu durumu "evet dayak bazen işe yarıyor" şeklinde yorumlayan zavallıların kendilerini haklı çıkarmak adına sıklıkla kullandığıdır.
eğer birebir bir şiddet söz konusu değil ise asla başvurulmaması gerekendir.
bir manası şu anda en yaygın bilinen anlamının tam zıttı olan atasözüdür. şöyle ki;
cennete inanan kişi bilir ki cennette nefse hoş gelmeyecek herhangi bir fiiliyat ve durum bulunmaz. dayak da hoşnut olunacak bir davranış olmadığı için cennette yoktur doğal olarak.
''dayak cennetten çıkmadır (çıkmaktır)'' derken aslında dayağa baş vurmayın, yoksa cennete giremezsiniz denmek istenmiştir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |