Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bulgur

paylaş araştır

 

  1. Kaynatılıp kurutulduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğday. pilavı tereyağı ile muhteşem olan buğday ürünü

     
    (Bkz: pilav)(Bkz: tereyağı)
  2. bir buğday mamulü bulgur bilhassa köylük yerde halkın aslî gıdasıdır Çünkü pirinç her yerde yetişmez, yetişmediği için de pahalıdır. Birinci Dünya Savaşı sırasında kıtlık çıkmış; yine de kolay bulunmayan bulgura, o zaman devletin bir numaralı adamından kinaye ile Enver Paşa pirinci denmişti. Hatta bulgur karaborsasıyla zengin olan birinin köşküne Bulgur Palas adı takılmıştı.

     
  3. kaynatılmış buğdayın öğütülmesiyle elde edilir. Kürtçede ezilmiş veya çakıl taşları anlamın gelen "palkhurd" kelimesinden türemiştir. Bulgur rengini buğdaydan alırsarı palkhurd (bulgur), esmer palkhurd (bulgur) diye iki çeşidi vardır. Mesela sarı bulgur Anadolu'nun sert durum buğdayından oluşur. ondan rengi sarıdır. Esmer bulgur ise tekbik bir dilde bezostiye ve golia buğdaydan oluşur. ondan rengi daha koyudur. renkleri hammaddeden dolayı bulunduğu yöre ile alakalı oluşundandır. Tabi tatları da farklıdır. Esmeri hoşuma gider. Kilo da yapmaz.

    iri pilavlık bulgur,

    pilavlık bulgur,

    köftelik diğer bir ismi ile düğür bulgur,

    Midyat bulguru

    çiğ köftelik bulgur

    kısırlık bulgur olarak diye bir sürü bulgurlarımız var.

    Köftelik bulgur Gaziantep yöresinde "simit" ismiyle bilinir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.