Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ağrıdağı efsanesi

paylaş araştır

 

  1. bir efsanede tüm geçmişi ve çocukluğunu görmek gibi bir şey yaşar kemal'in kendisi. bir anlatıcı ki madenin, duygunun, dağın, doruğun, dumanın, bulutun, karın, insanın en küçük yapı taşını görüyor. bir geleneğin kadim zincirlerinden aman vermeyenlerin istikrarı, sevdası, olmazsa olmazı, kavgası, dövüşü var destanda ve şiir tadında. var olan anı yaşamıyorsunuz, tam da o devirde buluyorsunuz kendinizi. gülbahar'ın salınışı, ahmed'in vakur duruşunu, memo'nun mahzun çaresizliğini, demirci hüso'nun bilgeliğin-direnişini, paşaların zulmünü ve yine beylerin merhametini bir halaya durur gibi, zılgıt çeker gibi, bir dengbejin detone dahi olmayan havar'ında/feryadında buluyorsunuz kendinizi.

    ağrı dağı'na karşı ayaklarımı uzatarak okumuştum bu eseri, reeankarne olmuş hissi ile herkes orada gibiydi. zirvede yakılan ateşi görüyormuş gibi sevinç dalgasıyla çığlık atan halkın sesini duyuyordum. sevdası için bir babayı, bir iktidarı, bir gücü karşına alan kadının amazonluğu yine kendinden ödün vermeyen bir erkeğin ürkekliği.

    'olmasaydı sonu böyle olmasaydı...'

    o hep anlatsaydı keşke, bir 90 yıl daha hüküm sürseydi ömrü.

     
  2. Kitaptaki çizgi resimlerin altina yazilan aciklamalardan birini yıllar geçse de hafizama mih gibi çakan kitap: "Demirci Huso'nun demir döğüşüdür"

     
  3. cahit Berkay'ın eserleri arasında bana göre en iyi olanı.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.