Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

açıktan atama

paylaş araştır

 

  1. Ösym tarafından yapılan merkezi atamalar dışında kalan, sonunda genelde mülakatı olan, mülakat dışında kurum tarafından ayrıca sınavı da olabilen atama şeklidir.

     
  2. Özellikle düşük puanlı adaylar için bir umut olarak görülen atamalardır.

     
  3. En popüler ve bilinen açıktan atamalar Adalet Bakanlığı'nın açmış olduğu atamalardır. Bunlar zabıt kâtipliği, infaz ve koruma memurluğu, mübaşirlik, teknisyenlik örnek olarak verilebilir. Yine açıktan atama yoluyla, mühendis, mimar, hemşire alımları da yapılmaktadır. Bu meslek grupları çoğaltılabilir.

     
  4. Açıktan atamalar yoluyla hem sözleşmeli hem de kadrolu memur atamaları yapılıyor.

     
  5. Açıktan atamalar ÖSYM alımları dışındaki tarihlerde kurumun ihtiyacına göre yapılır. Kesin bir tarihi yoktur. Önceki yıllarda açıktan atama ile ÖSYM'nin merkezi atamaları arasında çakışan tarihler de olmuştu, bu da adaylar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

     
  6. Daha önce memur olarak çalışan ama istifa etmiş birisinin yeniden memuriyet kadrosuna atanması açıktan atama işlemidir. Bu tür bir personeli almak isteyen kurumun Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alması gerekmektedir.

     
    (Bkz: Devlet Personel Başkanlığı DPB)
  7. Her yıl KPSS sınavlarının ardından sıkıntılı bir bekleyiş içine giren adaylar arasında adından söz edilen ve çoğu insanın hakkında pek fazla bir şey bilmemesine rağmen umut beslediği atamadır.

     
  8. Bu kavramın devlet gözündeki tam anlamı ile ülkemizdeki adaylar arasında algılanan şeklinin birbirinden farklı olabileceği de unutulmamalıdır. Her yıl ÖSYM tarafından yapılan atamaların ardından herhangi bir yere atanamayan yani açıkta kalan adaylar, açıktan atamadan yararlanarak göreve başlayabilir. Açıktan atamalarda genellikle mülakat olur ve çoğu zaman da ilgili kurum mülakat haricinde adayları kendi hazırladığı bir sınava da tabi tutar.

     
  9. Açık atamalardan önce ilgili kurum tarafından alınacak aday sayısı belirlenir. Kontenjan olarak da bilinen aday sayısının belirlenmesinin ardından ilgili kurum bu sefer de bir baraj puanı saptar. Kontenjan oluşturulmasına geçildiğinde belirlenen baraj puanın üzerindeki adaylar, aldıkları puana göre sıralanır.

    Açıktan atamanın sonraki aşamasında eğer kurum bir ön sınav şartı belirtmişse, adaylar belirlenen sıra dahilinde bu sınava girer. Açık kadro için bir sınava girilmesi gerekiyorsa adaylar sınava girdikten sonra kurumun sınav sonuçlarını değerlendirmesi için belirli bir süre beklenir. Bu süre, ilgili kurumun belirlediği alınacak aday sayısına ve başvuran aday sayısına göre değişim gösterebilir. Açık kadronun gerektirdiği sınava giren ve değerlendirme sonucunda başarılı olarak görülen adaylar, son aşama olan mülakata çağırılır.

    Açık kadronun gerektirdiği niteliklere ve kurumun aradığı özelliklere göre içeriği değişen mülakat sonucunda kadro için gerekli vasıfları taşıdığına inanılan adayların ataması yapılır.

     
  10. Kurumların mülakat öncesi sınav uygulamasını tercih etmesi birçok farklı nedenden ötürü olabilir. Ancak bazı kurumlar sınavsız olarak doğrudan mülakat yolunu tercih eder ve adaylar mülakatı geçtiği takdirde doğrudan atama aşamasına geçilir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.