Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
abdulhamid döneminde kaybedilen topraklardır. her ne kadar abdulhamidi, tek karış toprak kaybetmeyen hükümdar olan gösteren bazı çeveler bulunmasına rağmen, abdulhamin döneminde bir çok yer kaybedilmiştir.
- 93 harbi sonrasında 3 mart 1978'de ayastefenos anlaşması imzalanır. osmanlı'nın çöküş belgelerinden olan bu anlaşma, ingiltere'nin müdahelesi ile biraz hafifler. ingiltere rusya'nın balkanlar ve ortadoğuda hakimiyet kurmasını önlemek amacıyla berlinde bir konferans tertpiler. berlin anlşamasıyla, ayastefanos şartları biraz hafifler. biraz hafifler şu şekildedir: bulgaristan toprakları prenslik lur, bosna hersek vilayeti avusturya macaristan'a bırakılır, romanya, karadağ ve sırbistan bağımsızlığını ilan eder, niş ve etrafı sırbistana bırakılır. kars, ardahan, batum, artvin sancakları rusya'ya verilir.
Ama abdulhamid dönemindeki toprak kayıpları bunlarla sınırlı değildir.
- Tunus 1881 yılında fransa'nın olur.
- yine 1881'in 2 temmuz'unda koskoca teselya bölgesi ve narda kazası berlin anlaşmasının bir maddesi uyarınca yunanistana verilir.
- mısır, 1882 yılında ingiliz işgaline uğrar.
- doğu trakya 1885 yılında bulgaristan ile birleşti.
- 1897'de girit'e muhtariyet verildi.
Devlet o kadar güçsüzdür ki, 1897'de yunanistan ile giriştiğimiz savaşaı sahada kazanmamıza rağmen, avrupa'nın araya girmesiyle masada savaşı kaybettik.
sultan abdulhamid döneminde elden çıkan doğu rumeli, kıbrıs, mısır ve tunus topraklarının yüzölçümleri, balkan ve birinci dünya savaşında sonra kaybettiğimiz toprakların yüzölçümünden daha fazladır. (Murat bardakçı-Enver)
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |