Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

1984

paylaş araştır

 

  1. milyonlarca insanın doğum tarihi.

     
  2. putlaştırılan bir kişinin big brother diye tanımlandığı, biri bizi gözetliyor haleti ruhiyesinin en ceberut şekilde gerçekleştirildiği, mühendisliklerle oluşturulan tek tip toplumun ve özünde sosyalizmin eleştirildiği, distopya türünde george orwell şaheseridir.

     
  3. Yevgeni Zamyatin'in "Biz" isimli eserinden bariz şekilde etkilenmiş olan başyapıt. Hemen öncesinde Hayvan Çiftliği'nin okunması tavsiye edilir. Orwell bu eserlerinde sosyalistlikten ziyade dikta rejimlerini eleştirmesine rağmen, sosyalist ülkeler tarafından zamanında büyük eleştiri almıştır.

    Kitap içindeki "Oligarşik Kollektivizmin Teori ve Pratiği" bölümü neredeyse ders olarak okutulası biçimde muazzam anektodlarla doludur.

    Bu arada "ütıopya" değil "distopyadır".

     
  4. George Orwell tarafından yazılmış, kurgusal bir dünyanın, bir insanlık karabasanının kitabı.

    İnsanlar tarafından çok şişirilmiş kitaplara karşı hep bir önyargı, burun kıvırma yaklaşımı içerisinden olan ben gibiler için bile şaheser bir eser olduğunu teslim etmeye mecbur hissedebileceği bir distopya...

    Neden bu kadar geç okudum bilmiyorum. Ancak sıkılmadan bir solukta okuduğum politik bir roman oldu.

    Kitapta pek çok katıldığım önerme, düşünce oldu, aşağıdaki;

    "En iyi kitaplar insana zaten bildiklerini söyleyen kitaplardır, diye geçirdi aklından"

    cümlesi gibi...

    Ayrıca Goldstein'in yazdığı "Oligarşik Kolektivizmin Teori ve Pratiği" bölümü adeta bir manifesto gibi... Sanırım Winston'dan çok beni etkiledi.

    Kitap her ne kadar karanlık, ümitsiz, iç karartıcı, korkunç bir dünyayı kurgulamış olsa da, imkansız olanı değil aksine günümüze de bağlantı kurulabilecek gerçekçi bir mantığı ortaya koymuş olması nedeniyle bağlıyor okuyucuyu.

    Rahatsız edici, bazı bölümler dehşete düşürücü ama her insanın okuması gerektiğine inandığım bir eser.

     
  5. Sinema versiyonu da gayet başarılı olan, insan iradesine ket vurmanın sonuçlarının neler olabileceği üzerine yazılmış karamsar bir gelecek tasavvuru romanı.

    Bütün totaliter rejimlerin ustalıklı bir elestirisidir. Zamyatin'in biz'inden etkilendiğini inkar etse de orwell'in en az hayvan çiftliği kadar sarsıcı bir eseridir.

     
  6. Gençliğe giriş yillarimi çağrıştıran tarih. Ne kadar yakınsa hafızamda, bir o kadar da uzaktır hayallerimde

     
  7. ailemin tek çocuğu olduğum son yıl. 85 itibarı ile kardeşim doğar ve kıskançlık, haset, kavga, entrika dolu çocukluk yılları başlar. tabi şimdi bol bol gülerek yad ediyoruz.

     
  8. orwell sanatının tacıdır bana göre.son derece distopik olan bu eserden önce kaleme alınan hayvan çiftliğini okumak gerek diye düşünüyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.