Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ecoekonomist

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

432 entry 250 konu hiç puanı yok
20.06.2023 16:26 son işlem tarihi takip etme takip et

finansal kiralama

İlgili tüm riskleri ve kazançları kiracıya devreden sözleşmelerdir. Finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiraya veren şirkete aittir.

Ancak, taraflar sözleşmede, sözleşme süresi sonunda kiracının malın mülkiyetini satın alma hakkına sahip olacağını kararlaştırabilirler. Herhangi bir kiralamanın Finans tipi kiralama sayılabilmesi için aşağıdaki dört kriterden en az birini sağlaması gerekmektedir. 1. Kira anlaşması, varlık üzerindeki mülkiyet hakkının kira anlaşmasının sonunda kiracıya devrini öngörür. 2. Kira anlaşması, kiracıya kira süresinin sonunda varlığı o tarihte beklenen normal fiyatının oldukça altında bir fiyatla satın alma seçeneği verir. 3. Kira süresi, kiralanan varlığın tahmini ekonomik ömrünün yüzde 75'ini veya daha fazlasını kapsar. 4. Asgari kira ödemelerinin (bakım, sigorta ve emlak vergileri gibi dönem giderleri hariç) kira anlaşmasının başlangıcındaki bugünkü değeri varlığın normal piyasa değerinin yüzde 90'ına eşit veya büyüktür.

Faaliyet Tipi Kiralama (İşletme Kiralaması): Finans tipi kiralama sınıfına girmeyen her tür kiralama faaliyet tipi kiralamadır. Faaliyet tipi kiralamada, varlığın mülkiyetine sahip olmaktan dolayı ortaya çıkan bütün riskler kiraya verene aittir. Anlaşmada belirlenmiş olan kira tutarı kiracı açısından bir faaliyet gideridir.

12.05.2022 17:31
  1. amortisman

    Yatırım mallarının kullanıldıkça eskimesi ve değerinin düşmesi nedeniyle kullanım süresi sonunda yenisinin alınması için ayrılması gereken miktardır.

    Amortisman türleri şu şekilde ifade edilebilir;

    Sabit oranlı amortisman: Bu yöntemde amortisman olarak ayrılacak tutar eşit parçalara bölünerek sabit değerin ömrüne göre yıllara yayılır.

    Azalan bakiyeler yöntemiyle amortisman: Bu yöntemde en başta büyük bir kısım ilk yıla ayrılır. Daha sonra ise bu miktar giderek azalır.

     
  2. altın piyasası

    Tedavül hacmi, ülkedeki altın stoklarına bağlı olarak yükselip düşmektedir. Ülkedeki altın stokları ise ödemeler bilançosu belirlenmektedir. Ödemeler bilançosu fazla verdiğinde ülkeye altın girişi hızlanmakta, ödemeler bilançosu açık verdiğinde ise ülkeden altın çıkışı yaşanmaktadır.

     
  3. memurolursam

    kandırıkçı bir sözdür. sonra işi boşlayacakmış gibi duruyor.

     
  4. vade

    Bağlanmış olan kontratın veya işlemin bitiş tarihidir.

     
  5. valör

    Yapılan işlemlerin kapama tarihidir.