Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ecoekonomist

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

432 entry 250 konu hiç puanı yok
20.06.2023 16:26 son işlem tarihi takip etme takip et

finansal kiralama

İlgili tüm riskleri ve kazançları kiracıya devreden sözleşmelerdir. Finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiraya veren şirkete aittir.

Ancak, taraflar sözleşmede, sözleşme süresi sonunda kiracının malın mülkiyetini satın alma hakkına sahip olacağını kararlaştırabilirler. Herhangi bir kiralamanın Finans tipi kiralama sayılabilmesi için aşağıdaki dört kriterden en az birini sağlaması gerekmektedir. 1. Kira anlaşması, varlık üzerindeki mülkiyet hakkının kira anlaşmasının sonunda kiracıya devrini öngörür. 2. Kira anlaşması, kiracıya kira süresinin sonunda varlığı o tarihte beklenen normal fiyatının oldukça altında bir fiyatla satın alma seçeneği verir. 3. Kira süresi, kiralanan varlığın tahmini ekonomik ömrünün yüzde 75'ini veya daha fazlasını kapsar. 4. Asgari kira ödemelerinin (bakım, sigorta ve emlak vergileri gibi dönem giderleri hariç) kira anlaşmasının başlangıcındaki bugünkü değeri varlığın normal piyasa değerinin yüzde 90'ına eşit veya büyüktür.

Faaliyet Tipi Kiralama (İşletme Kiralaması): Finans tipi kiralama sınıfına girmeyen her tür kiralama faaliyet tipi kiralamadır. Faaliyet tipi kiralamada, varlığın mülkiyetine sahip olmaktan dolayı ortaya çıkan bütün riskler kiraya verene aittir. Anlaşmada belirlenmiş olan kira tutarı kiracı açısından bir faaliyet gideridir.

12.05.2022 17:31
  1. Liyakat

    Bir mesleğe, sosyal konuma veya statüye gerekli görülen özelliklere sahip olma nedeniyle layık olma durumudur.

    Liyakat sistemi ile istihdam edilecek kişilerin, kişisel dostluk, aynı partiden olma veya aynı siyasi görüşü paylaşma, soyluluk vb. ölçütlere göre değil; görevin gerektirdiği yeterlilik, nitelik ve yeteneklerin ölçüldüğü, aynı şartları taşıyan herkesin katılımına açık olarak yapılan sınav yoluyla belirlenir.

     
  2. liberalizm

    Serbestlik, bireysel ve toplumsal özgürlük savunuculuğudur.

    Kamu otoritesinin ekonomik, sosyal, dinsel vb. gibi süreçlere müdahale etmesine, ya da bu süreçlere kendi istediği doğrultuda yön vermek yönündeki girişimlerine karşı çıkılması gerektiğini ileri süren görüştür.

    Bu çerçevede devletin ekonomiye müdahale etmemesi, yahut iktisadi hayatın yönlendirilmesine yönelik dev-let müdahalesinin asgari düzeyde tutulması gerektiğini; arz-talep mekanizması ya da fiyat mekanizmasıyla piyasanın iktisadi ve sosyal açıdan en yararlı sonuçları üreteceğini savunmaktadır.

     
  3. Konvertibilite

    paranın serbestçe dövize çevrilebilirliği demektir. bir ülke ulusal parasının, diğer ülke ulusal parala-rı ile serbestçe değiştirilebilmesi, döviz piyasasında serbestçe alınıp satılabilmesi, başka ülke paralarına dönüştürülebilmesi, ulusal paranın ülkeye giriş ve çıkışının serbest olması özelliğidir. Turgut özal'dan önce durum bu değildi. Özal geldi bu işi halletti. Bir ara cebinde döviz bulundurmak yasaktı.

     
  4. komodite

    Komodite işlemi herhangi bir kalite farkı göstermeyen emtiaların uluslar arası piyasalarda yüklü miktarlarda ve anlık olarak alınıp satılmasıdır. Komodite çok değişik türden emtialara konu edilen bir tr alım satım sözleşmesidir. En yaygın ürünler, petrol, altın ve tarım ürünleridir

     
  5. Arz talep kanunu

    Diğer faktörler aynı kalmak koşuluyla, fiyatı yükselen malın arzının artıp, talebinin azalması; fiyatı düşen malın arzının azalıp, talebinin artması; ya da tersinden, arz yükselirken fiyatın düşmesi, talep yükselirken fiyatın yükselmesi kuralıdır.

    Hani şu soğan mevzusu gibi.

    Sen bütün sene soğan ekersin ve tabi ki herkes dikince fiyatlar düşüyor hoop talep artıyor ama sen az kazanıyorsun. Sen bu sefer bi daha ki sene başka bir şey ekiyorsun. bu sefer soğan piyasa da az olunca talep artıyor fiyatta artıyor. Bu sefer de bi daha ki sene yüksek fiyattan soğan satıyorum diyorsun ama herkes ekince.... anladınız işte beni yormayın...