Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ecoekonomist

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

432 entry 250 konu hiç puanı yok
20.06.2023 16:26 son işlem tarihi takip etme takip et

finansal kiralama

İlgili tüm riskleri ve kazançları kiracıya devreden sözleşmelerdir. Finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiraya veren şirkete aittir.

Ancak, taraflar sözleşmede, sözleşme süresi sonunda kiracının malın mülkiyetini satın alma hakkına sahip olacağını kararlaştırabilirler. Herhangi bir kiralamanın Finans tipi kiralama sayılabilmesi için aşağıdaki dört kriterden en az birini sağlaması gerekmektedir. 1. Kira anlaşması, varlık üzerindeki mülkiyet hakkının kira anlaşmasının sonunda kiracıya devrini öngörür. 2. Kira anlaşması, kiracıya kira süresinin sonunda varlığı o tarihte beklenen normal fiyatının oldukça altında bir fiyatla satın alma seçeneği verir. 3. Kira süresi, kiralanan varlığın tahmini ekonomik ömrünün yüzde 75'ini veya daha fazlasını kapsar. 4. Asgari kira ödemelerinin (bakım, sigorta ve emlak vergileri gibi dönem giderleri hariç) kira anlaşmasının başlangıcındaki bugünkü değeri varlığın normal piyasa değerinin yüzde 90'ına eşit veya büyüktür.

Faaliyet Tipi Kiralama (İşletme Kiralaması): Finans tipi kiralama sınıfına girmeyen her tür kiralama faaliyet tipi kiralamadır. Faaliyet tipi kiralamada, varlığın mülkiyetine sahip olmaktan dolayı ortaya çıkan bütün riskler kiraya verene aittir. Anlaşmada belirlenmiş olan kira tutarı kiracı açısından bir faaliyet gideridir.

12.05.2022 17:31
  1. kıyı bankacılığı

    Serbest bankacılık alanları, olarak da adlandırılan kıyı bankacılığı (offshore banking) uluslar arası piyasalarda dolaşan yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için oluşturulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde faaliyette bulunan bankalar, kendi ülkelerindeki bankacılık sektörü üzerinde devletin koyduğu mevduat karşılık oranı, faiz sınırlandırması, kredi tavanı, bankacılık gelirlerinin vergilendirilmesi ve yabancı uyruklulara kredi açılmasının engellenmesi gibi kısıtlamalardan kurtulmak amacıyla, serbest bankacılık alanlarına yönelmektedirler.

     
  2. bağımlıklık

    Azgelişmiş ülkelerin Batı'yı yakalayabileceğini düşünen çağdaşlaşma kuramının iyimser görüşüne karşılık, bir küresel düzen oluşturan dünya ekonomisinde az gelişmiş ülkelerin yeterli ve sürdürülebilir kalkınma düzeyine ulaşamamalarını, kapitalist ülkelerin egemenliğine bağlayan durumdur.

     
  3. Azgelişmişlik

    Sanayileşememiş, tarımda makineleşmeye geçememiş, şehirleşme ve genel nüfus içinde okuma yazma oranının düşük olduğu, bilimsel ve sanatsal etkinliklere fazla kaynak ayırmayan ülke ya da bölgeleri, gelişmiş kapitalist ülkelerden ayıran özelliktir.

     
  4. ABD Merkez Bankası

    Avrupa Merkez Bankası, Avrupa Birliği'nin ortak para politikalarını uygulamakla görevli organıdır. Maastricht Anlaşması ile oluşturulmuştur. Avrupa Merkez Bankası'nın birincil amacı, fiyat istikrarını sağlamak ve Birlik içinde fiyat istikrarı amacına zarar vermeyen genel ekonomik politikaları desteklemektir. Avrupa Merkez Bankası, herhangi bir süre sonunda belli bir enflasyon rakamı tutturmakla yükümlü değildir.

     
  5. atıl kapasite

    Belli koşullar altında var olan üretim gücünün kullanılmayan kısmıdır.

    İktisadi birimler, öngörülmüş bir kapasite ile kurulurlar ancak bu kapasiteler üretim faaliyetleri sırasında kullanılamayabilir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde, talebin yetersiz olması ya da arzı kısıtlayan çeşitli nedenlerin bulunması, iktisadi birimlerin tam kapasite ile çalışmasını engellemektedir