Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

yakup kadri karaosmanoğlu

paylaş araştır

 

  1. gazeteci, edebiyatçı ve siyasetçi kimliği ile öne çıkan, ankara, yaban, kiralık konak, nur baba, zoraki diplomat romanlarının yazarı, kahire doğumlu, milli edebiyat akımını benimsemiş yazar.

     
  2. eserlerinde Türk toplumunun Tanzimat?tan Cumhuriyet?e kadar yaşadığı sosyal değişim ve krizleri başarıyla yansıtmıştır. Yakup Kadri ilk romanı olan Kiralık Konak?ta Tanzimat?la başlayıp Çanakkale Savaşına kadar süren yıllardaki üç ayrı kuşağın yaşadığı değişimi ve çatışmayı anlatır.

     
  3. anadolu ajansının kurucularından ve yönetim kurulu başkanlığını yapmış gazeteci, diplomat, şair ve yazardır..

     
  4. başlarda fecr-i ati grubuna mensup iken '' sanat şahsi ve muhteremdir '' görüşünü benimser. yani sanat sanat içindir der fakat balkan harbi ve 1. dünya savaşları sonrası bu görüşü değişir. bu değişimi kendisi şöyle ifade eder.

    '' sanat şahsî ve muhteremdir!... yıllarca bu akidenin neşri için okumadığım kitap, başvurmadığım âlim kalmadı. bu coşkunluğum, sanat perisi yolunda bu serden geçtiliğim, ilk millî felâketimiz olan balkan harbine kadar, bütün ateşiyle devam etti. fakat ne vakit ki, çatalca önüne dayanan düşman toplarının sesini tâ yatağım içinden işitmeğe başladım, hisseder gibi oldum ki, hayatta benim yaptığım mücadeleden daha mühimleri vardır. balkan harbini daha bir sürü millî felâ ketler takip etti. ben gene sanat şahsî ve muhteremdir diyordum. fakat, onun yanı başında, hiç değilse onun kadar şahsî ve muh-terem şeyler olabileceğini de düşünmeğe başlamıştım. nihayet 1914, 1918 geldi. garp imperialismasının kandan ve yağmadan gözü dönmüş kurt sürüleri, bütün vahşetiyle bizim zavallı ağıllarımızın üstüne de saldırdı ve ortada ne edebî cemiyetlerden ne mukaddes sanat davâlarından eser kaldı. o zaman, artık bütün acı sarahatiyle anladım ki, istiklâli uğrunda o derecede ter döktüğüm sanat, evvelâ bir cemiyetin, bir milletin malıdır. sonra da nihayet bir devrin ifadesidir. bunlardan tecrit edilmiş bir sanatın ne manâsı, ne kıymeti vardır. müstakil sanat, müstakil vatanda olabilir. ''

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.