Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ülkemizde ki ingilizce öğrenme sorunsalı

paylaş araştır

 

  1. erken yaşlarda ingilizce eğitimi başlamasına rağmen asla öğrencilerin yeterli seviyeye gelemedikleri eğitmenlerinde bunun farkında oldukları ancak radikal değişikliklerin yapılmadığı ülkemizin kanayan yarası.

    mesele teoriden pratiğe geçilememesidir. bunu halktan tutunda eğitmenlere kadar siyasilere kadar herkes bilmekte ama sorun çözülememektedir. fırsatı olan ve imkanı olan yurt dışına gidip öğrenmektedir.

    israil bombaları altında bir filistinli bir Türk gencinden daha iyi konuşuyorsa ciddi ciddi bu soruna eğilmeliyiz demektir. şahit olmasam inanamazdım ve arkadaşımın siz neden ingilizce konuşamıyorsunuz demesi karşısın da yerin dibine girmiştim. aslında sorunun cevabını biliyor ancak benden cevap istiyordu.

     
  2. Radikal bir değişiklikle çok da kolay halledilebilecek bir mesele iken, "mesele" olarak kalmaya devam etmektedir. Genel anlmada yabancı dil öğrenememe sorunsalı dersek daha doğru olur. Teşhis doğru konulsun ki çözüm de sahici olsun.

    Şahsi kanaatimden önce konunun uzmanı mustafa özay hoca'dan duyduğumu aktarayım. Ona göre bunun pek çok sebebinden en başta geleni "ingilizce düşün" saçmalığı. Dünyada anadili dışında kimsenin bir başka dilde düşünemeyeceğini iddia eder ki bence son derece haklıdır. Konuyla ilgili kendi üslubuyla ifadeleri netten bulunup dinlenebilir. İkinci en büyük sorun ise işin dil öğrettiğini iddia eden kurum ve kurslarca ticarete dökülmüş olması. Bu işin kur sistemiyle olmayacağını söyler ve bu konuda da hakkı vardır kanaatimce. İnsanların 90 sene de kurs alsa kurlu sistemde başarılı olamayacağını savunur.

    Artık klişeleşmiş ve zihnimizde başka türlüsü olmayacağını düşündüğümüz metotlarla bu ülkede yabancı dil öğrenilemez. Konu milli bir sorun teşkil etmektedir. Gramer mramer deyip yıllardır aynı yerde sayıyoruz. Ancak biraz da iğneyi kendimize batıralım ve okuma alışkanlığımızın olmayışının da bundaki payını yadsımayalım. Elbette basit diyaloglar kurmak için, derdini anlatıp biraz da karşındakini anlayabilmek için okumak şart değil ama bir lisanı etraflıca öğrenip kullanabilmek için o dilde okuma yapmak da şart. Tabii okuyabilmek için de dilin yapısına hakim olmak gerekiyor ya işte bütün sorun da burda başlıyor. En çok aşina olduğumuz ingiliz dilinin kurallarına bile kısmen de olsa hakima olamamak nasıl oluyor da oluyorsa bizim meselemiz haline geliyor.

    İngilizce öğretimi konusunda eğitim alanlarımızın bile kursa gitmek zorunda kaldığı bir ülkeyiz biz. Sorun sistemin kendisinde. Sanki birileri dil öğrenmeyelim diye uğraşıyor gibi düşünüyo insan. Evet, düşündürücü değil mi?

     
  3. Biraz da ülkemizin istila edilmemesi ile ilgili olan bir durumdur.

    mesela yıllarca ingiltere'nin sömürgesi olarak kalmış Hindistan ya da Fransa'nın sömürgesi Kuzey Afrika ülkelerinin bir vatandaşı benden daha iyi ingilizce, Fransızca konuşuyor ise bu aksine övünülecek bir durum değildir.

    Pek tabi Eğitim alanında dil eğitimini uygulamaya dökememiş olmamız da bu konudaki sıkıntılardan en büyüğüdür.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.