Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

teog'un kaldırılması

paylaş araştır

 

  1. bugün milli eğitim bakanının açıklaması ile resmiyet kazanan olay. yeni sistemin gelecek haftalar içinde açıklanması bekleniyor.

     
  2. tek cümle ile yapılan açıklama

     
  3. çocukları yarış atına çeviren sistemin kaldırılması.

    bakalım nasıl bir uygulama getirilecek ve aileleri, çocukları nasıl süprizler bekliyor, bekleyip göreceğiz. yeni uygulamada, doğru düzgün düşünüp, gelecekte nasıl eksileri olur diye de biraz kafa yorulsa, güzel olacak.

    sürekli değişen bir eğitim sistemimiz var ve bir türlü doğru olanı seçemedik. bizden başka diğer ülkelerde bu kadar eğitim sistemiyle oynuyorlar mı, gerçek anlamda çok merak ediyorum.

     
    (Bkz: liselerin devlet kontrolünde kendi sınavını yapması)
  4. torpilin önünü açan olay.

     
  5. Teog'un kaldırılması ile ilgili 4 teorim var. (tahmin mi demeliyim)

    1- Daha önce 2010 yılı kpss sınavında kopya olduğu nasıl ortaya çıkmıştı önce onu bir hatırlatarak başlamak istiyorum. 500 tane full yapan vardı. Sınavın tarihinde böyle bir şey olmamıştı. Bu kadar birinci olunca işin içinde kopya olduğu kabak gibi ortaya çıkıvermişti.

    Şimdi ise teog'da 17.000 birinci var. (sadece bir tahmin. Çalışkan yavrucaklarımızı tenzih ederim. Zira onlar soru çalacak kadar kötülüğe bulaşmamışlardır daha)

    17 bin tane birinci olunca benim aklıma şu sorular geliyor.

    Sınav soruları mı çalındı?

    Yoksa sızdırıldı mı?

    2- Diğer bir ihtimal ise sorular oldukça kolaydı. Öğrencilerimiz de maşallah güzel güzel yaptılar. Bu da olabilir tabi. Başarı düşük olunca sınav komisyonu karar almış ve soruları çok zor soruyoruz bu bir eleme sınavı değil yerleştirme sınavı bu kadar zorlamaya gerek yok sadece sıralama yapacağız der. Elini vicdanına koyup kolay sorular hazırlar ve yavrucaklarımız çatır çatır çözerler.

    3- Her milli eğitim bakanı sistemi bir kere değiştirmiş benim neyim eksik diyen ismet yılmaz uzun zamandır Reis'ten gelecek pası beklemektedir. Canlı yayında teog'u kaldırılmak istendiğini duyunca hemen pası gole çevirmeye çalışır.

    4- Bir kaç değişikliği deneyen sevgili hükümet en sonunda deneme yanılma yoluyla doğruyu bulmuştur ve teog'un gerekli olmadığını anlamıştır.

     
  6. Çocukların korkulu rüyası sınavın kaldırılmasıdır. "içerde" biri olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Sekiz yıllık ilköğretiminin zorunlu olmasından sonra ortaöğretime geçiş için şu sınavlar uygulandı:Liselere Giriş Sınavı (LGS), Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), Seviye Belirleme Sınavları(SBS) ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı (TEOG). Bu sınavların en iyisi bence teogdur.

    Teog aslında yazılı sınavlardan birini devletin yapmasıdır. Diğer yazılıyı/yazılıları öğretmen yapar. Teog son 5 yıldır uygulandı. Teog'un çıkış amacı fetö dershanelerinin önünü kesmek içindi. dershanelere ihtiyaç duyulmaması için sorular oldukça basitti. öğrenciler kendi okullarında sınava girdikleri için stres yapmıyorlardı. ayrıca 20 soruya 40 dakika süre veriliyor, yanlış doğruyu götürmüyordu. 20 soru çözen öğrenci yarım saatlik tenefüse çıkıyor ve tekrar gelip 20 soru daha çözüyordu. 60 soru 1. gün 60 soru 2. gün 120 soruya toplamda 240 dakika süre veriliyordu.

    Bu sınavın tek sıkıntısı öğrencilerin kendi okullarında sınava girmeleridir. Özellikle doğu ve güneydoğu'da çokta sağlıklı yapıldığına inanmıyorum.(özellikle açılım sürecinde öğretmenlerin can korkusuyla kopyaya gözyumduklarını düşünüyorum. internetten araştırırsanız HDP milletvekillerinin en başarılı iller olarak, açılım yıllarında, doğu ve güneydoğu illerini saydıklarını görebilirsiniz. MEB hiç bir sınavda resmi bir başarı sıralaması açıklamadı.)

    Teog'un yerine nasıl bir sistem gelmeli? Amerikan modeli gelebilir diye düşünüyorum. Adrese dayalı olarak herkes en yakın liseye gider. Ülkenin en seçkin liseleri ise devlet kontrolünde kendi sınavlarını yapar. Bu da bizim gibi ortadoğu kültürünün (adam kayırmacılığın, torpilin, rüşvetin, tehditin kolgezdiği) hakim olduğu bir ülkede tartışmaları bitirmez daha da artırır.

     
  7. Gelen gideni aratıyor dediğim hadise

     
  8. zaten yapılışında her çocuğun kendi okul ve sırasında girmesi ile eşit rekabet kadar haksız bir ortam sunan sınav sisteminin değişiminde çok fark olmayacağı ,yalnızca kaldırılan yada değişim adı altında yapılacak şeyin sadece farkındalık adına başka isimle gündeme geleceği kaygısı taşıdığım ,eğitimdeki ''yine ne oluyor ?ne gerek vardı? bu anlamsız gidişat dursun artık... dediğim ,''çocuklarımızla oynamayın ...!!diye çığlık atasım gelmiş olay

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.