Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
türkçe'ye yanıltmaç olarak çevrilmiş kavram. bir cümledeki sonucun aynı cümlede ilk verilen şart ile veya cümlenin kendisi ile çelişmesi diye açıklanabilir.
örnek:
'benim hep yalan konuşurum!' cümlesi bir paradokstur. çünkü cümleyi doğru kabul edersek hep yalan konuşma mevzusu yanlışlanacaktır. cümleyi yanlış kabul edersek bu defa bu sözü söyleyen kişinin yalan konuşmadığı durumların da var olacağı anlamına gelecektir.
fatih sultan mehmet'in babası II. Murat'a söylediği 'Eğer sen padişahsan geç ordunun başına. Yok eğer ben padişahsam emrediyorum ordunun başına geçeceksin' cümlesi de bir paradoks olarak kabul edilebilir.
ve benim en sevdiğim paradokslardan biri. 'Bilidiğim tek şey hiç bir şey bilmediğimdir!' (sokrates)
örnekler artırılabilir.
görünüşte doğru olan bir ifadenin çelişki oluşturmasıdır. Çoğunlukla, çelişkili görünen sonuç veya sonuçların aslında çelişkili tarafları vardır.
Tdk da kesin bir yargı içermeyen karşıtlık olarak tanımlanır
"Kuşlar kanatlıdır, kanatlılar uçar, tavuk uçar" gibi. Önermenin doğruluğu değil sonucun celiskiligi paradokstur.
Bu kavram çok farklı bağlamlarda çok farklı anlamlarda kullanılabilir. Kişisel hayatta tutarsızlıktır mesela; bir felsefi düşünce sisteminde, bu sistemin temel argümanının-tözün kendi içerisinde çözümlenemeyen çelişkiyi ifade edebilir. Kısacası, bir kişinin anlayış ve tutum davranışları arasında veya bir düşünce veya inanç sisteminin temel kuralları arasında ortaya çıkan ciddi mantıksal çatışkı-çelişkilerdir.
Aynı anda hem yanlışlanabilen hem de doğrulanabilen önerme.
Zihnimde hep çember canlanır.
- Giritli tüccarlar yalancıdır. Bunu bana giritli bir tüccar söyledi. (knososlu epimenides [yemek adı gibi] ya da oruçtan öyle hissediliyor)
Eğer giritli tüccar doğru söylüyorsa giritli tüccarlar yalancıdır. bunu söyleyen giritli tüccar da yalancı olduğundan yalan söylemiştir. Yalan söylemişse giritli tüccarlar yalancı değildir. Giritli tüccarlar yalancı değilse bu adam yalan söylemiştir. Bu adam yalancıdır. Bu adam yalancıysa söylediği doğru olur. Söylediği doğruysa adam yalancı olur. Böyle uzar gider... (devirli cümle :)
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |