Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

okul hazırlıkları

paylaş araştır

 

  1. Okullar açılmadan önce ebeveynleri tarafından okula yeni başlayacak olan çocukları için yapılan, okul kıyafeti, çanta, defter, kalem kutu, suluk, resim defteri, sulu boya gibi okul araç-gereçlerini temin etme sürecidir.

    Aynı zamanda özellikle ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrenciler için çocuğun psikolojik olarak da okula hazırlanması ve alıştırılması gerekir, evde anne-baba ve kardeşleri ile bütün gününü geçiren çocuğun bu ortamdan kopup, sınıf ortamında öğretmen ve sınıf arkadaşları ile günde altı saat vakit geçirmesi, okul kurallarına uyum sağlaması 6-7 yaşlarındaki bir çocuk için zordur, bu süreçte aileye büyük iş düşmektedir.

    Ara sınıf öğrencileri için de yaz tatilinin rehavetinden sıyrılıp, yeni eğitim-öğretim yılının ders araç gereçlerini hazırlama, yatma ve kalkma saatlerini okula uyarlama, ders çalışma alışkanlıklarını gözden geçirme şeklinde hazırlıklar yapılır.

     
  2. Fakir fukaranın belini bir kaç ay büken masrafların başlangıç tarihi. Diğerleri için yeni bir dönem yeni bir heyecan.

     
  3. Geçen yıl bir okul çantası bin liraya dolabiliyor iken bu sene sadece okul çantasının kendisi bin lira, tabi o da ortalama olanı. İçine konulacak defter, kalem, beslenme çantası, kalem kutu, pastel boya, flüt derken kırtasiye malzemeleri ile birlikte ortalama üç bin liraya mâl olduğu belirtiliyor.

    Sadece çanta ile de iş bitmiyor, ayakkabı, okul kıyafeti, spor kıyafeti derken sadece tek bir çocuğun okula başlangıcı için devasa miktarda paraya ihtiyaç oluyor.

    Dar gelirli olup da asgari ücret ile çalışan bir ailede birden fazla çocuğun bu sene okula başlaması mucize gibi görünüyor. Kötüleşen ekonomik şartların, eğitimi doğrudan bu şekilde etkilemesi; geleceğimiz olan çocukların/gençlerin bu zorlu şartlarda yoklukla mücadele ederek okula başlaması ya da başlayamaması çok büyük sorunken, milli eğitim bakanının hâlâ değişen müfredattan başka derdinin olmaması ülkemiz gerçekliğini göz önüne seriyor.

     
  4. kafadan atmış gibi olmayayım ama öğrenci başına yuvarlak hesap 15.000 TL civarında dolanır gibi. Tabi

    formalar ve ayakkabılar vs. yenilenecekse.

    ( Servisi ya da yol masrafını, yemeğini, eşofmanını, kostümünü, kaynak kitabını ıvır zıvırını vs. saymazsak )

    Üniversite talebesi ise ve makul bir yurtta kalıyorsa aylık en az 35.000 TL gidiyormuş. Söyleyenlerin yalancısıyım

    ama sanki 35.000'i de aşar gibi duruyor çünkü sadece kahvaltı veriliyormuş.

    yanlışım varsa doğrusunu bilenler bu başlıkta düzeltebilir.

     
  5. Ekonomik gücü zayıf olan Üniversite öğrencisi en şanslı grupta bana göre. En azından derslerinden arta kalan zamanlarda part time çalışıp, okul ve diğer masraflarını çıkartabilir. Ancak lise, ortaokul ve ilkokul çocuğunun böyle bir imkanı da yoktur, Ailesinin desteğine muhtaçtır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.