Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

küf

paylaş araştır

 

  1. ekmek,peynir,sebze,meyve gibi gıda maddelerinin bozulmasına yakın oluşturduğu mantar.

     
  2. pastır.

    limonda oluşanı bir renge adını vermiştir.

     
  3. küfler,bakteri türleridir.tüketilen gıda ürünlerinde bozulmalara yol açan, bunun yanında insan ve hayvanlarda çeşitli hastalıklara ve hatta zehirlenmelere neden olan canlılardır.küfler,başta nem olacak şekilde,yaşayacak yeterli ortam şartlarına sahip olduklarında giysilerin,eşyaların,ağaç malzemelerinin üzerinde ve duvarlarda kolayca gelişebilirler.Hemen her ortamda kendilerine çok rahat yaşam ortamı sağlarlar. özellikle taze meyve sebzelerin üzerinde çok iyi gelişirler ve buralar, onlar için ideal bir ortamdır.ayrıca, peynirler, süt ve süt ürünleri de,yapılarındaki çok farklı içerikler aracılığıyla çok çabuk küflenebilmektedirller.

    kimi küflü besinlerin hangi durumlarda çöpe atılması ya da tüketilecekse de nasıl bir yol izlenmesi gerektiği farklı çalışmalardan sonra şöyle açıklanıyor;lahana,dolmalık biber ve havuç gibi nispeten kuru ürünlerin düşük nem içeriklerini göz önüne aldığımızda küf oluşan kısımlarını derince keserek tüketmeye devam edebiliriz.

    yemeklerde kullandığımız etler,sosisli sandviçler,pişmiş artık etler ve kümes hayvanlarının tüketiminde ise;şunun bilinmesi gerekiyor;bunların nem içeriklerinin yüksek olması, küflerin,onların yüzeylerinden daha iç kısımlara bulaşma durumu tehlikesini fazlalaştırır ve istenmeyen sonuçlar yaratabilir.bu olasılığa karşı böylesi besinleri tüketmemekte yarar var.

    ekmekte de gözenekli bir yapı olduğu için küf, yüzeyin altına kadar inebilir,alt katmanlara bulaşabilir.bir de sözkonusu olan;tüketilen ürünün yapısı yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde her ne kadar göz önüne alınsa da ,metabolizmada oluşabilecek etkileşimleri göremediğimiz için küflü besinlerin tüketilmesi yine de sakıncalıdır.uzun süre aflatoksin(:küfün bileşimindeki zehirli-kanserojen madde)alımından kaynaklı, karaciğer başta olmak üzere bir çok organ da zarar görebilir.hatta daha da büyük sorunların oluşumuna neden olabilir.

    (küflenmiş çok sulu meyvelerden ve sebzelerden(Salatalık ?domates,çilek,portakal,mandalina,portakal,şeftali vb.)özellikle uzak durmakta yarar var.)

    dipnot: Fransızların ünlü Rokfor Peyniri, İngilizlerin Blue Cheese peyniri vb.kimi peynirlerin üretiminde yer alan özel/faydalı bakteriler aracılığı ile oluşturulan küfler, yukarıdaki tanımlamaların dışındadır.

     
  4. Bugün haberlere konu olmuş olan bir tür bakteri.

    Ekmek, peynir, kuruyemiş, salça vb. Ürünlerde oluşan küflerin temizlenip yenmemesi gerektiğini dile getirdiler. Ha bende uzmanı dinlerken, peynir kaç para salça kaç para haberin var mı dedim. Son zamlardan sonra hiç kimse bu ürünleri çöpe atmaz ve aldığını da o kadar çabuk tüketiriz ki, küflenmeye de vakti kalmaz.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.