Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
birden fazla mağazaya yada kuruma borcu olan kişinin bu dağınıklığı kaldırmak ve hepsini bir taksitte toplamak adına yaptığı eylemdir.
birini ödese diğerini ödeyememekte ve borç günden güne faizle fazlalaşmaktadır. kredi çekip hepsini kapatmak ve bir bankaya bağlanmak mantıklı olacaktır.
önemli olan yeniden borç yapmamak ve sadece krediyi ödemeye odaklanmaktır.
borcu borçla kapatmak.
bir çok insanın başvurduğu yöntemlerden biri maalesef. kart borcu öyle bir seviyeye geliyor ki, son çare olarak krediye başvurmak oluyor. işin tuhafı bankalar kredi verirken, kişinin borcunu harcını iyice araştırıyor güya. demek ki gerçek bir araştırma olmuyor ya da bankanın işine gelmiyor. borçlansın da ben bir şekilde alırım diye düşünüyorlardır.
doğru ancak eksik bilgiye sahip olan eylem. eski bir banka yöneticisiyim. işin nasıl çalıştığını izah edeceğim. kişilerin borç yükü çoğalabilir çekecekleri krediyle ancak buna uygun bir değerlendirme yapılır. gelirler ve giderler. kkb skoru tutsa bile bu aradaki dengenin sağlanması gerekir kredinin verilmesi için. kredinin çıkmasıyla verilmesi ayrı kavramlardır. kredinin çıkması sisteme bazense genel müdürlük kredi tahsis bölümlerine aittir. kredinin verilmesi ise bankacıya. şayet gelir gider dengesinde bozukluk varsa kredi direk sistemce çıkmaz ve genel müdürlük onayına düşer. oradakiler onay verebilir, şartlı onay verebilir yada reddedebilir. şartlı onaylar kısmına girer kredi kartı borcu ödemesi. 10.000tl kredi çekilecek, borç 7600tl. ele kalacak 2400tl. borç y bankasında ve kredi alınan kurum x bankası. x bankası krediyi ancak ve ancak diğer kredinin kapatılması şartıyla verir. diğer krediye havale yapılır kapatılır ve geri kalan para elden ödenir. aksi takdirde 10.000+7600 ile borç yükü altından kalkamayacağı şekilde çoğalır. bu kredi verilmez. diyelim ki adamın maaşı da yetiyor, genel müdürlük de onayladı.. bu sefer iş bankacıya düşer.. ödeme performansına bakılır. ödeme performansı bankacıyı ikna etmezse, yalan uydurulur, kredi çıkmadı maalesef. reddedildi. müşterinin burada yapabileceği bir işlem yoktur başka bankaya gitmekten başka. ancak başka bankaya gittiğinde bizim yaptığımız işlem görülür ve kredi notu düşmüş olur yani kkb skoru. diğer bankacı da biraz zekiyse bu işlemleri görür ve aynı cevabı o da verir ve kredi verilmez. 7-8 başvuru ve red işlemi sonrası kkb skoru öyle bir düşer ki artık bankacıya değil sisteme kalır iş, sisteme girildiği gibi red çıkmaya başlar. işte bunun olmaması için yeni çekilen kredi bazen şartlı çıkar ve şart yerine getirilmeden ödeme yapılmaz. bir başka yönden ise bunu kişiler ister, bu da işten anlayan mantıklı kişilerin yapacağı bir iştir. diyelim ki kişinin 5 yere parça parça borçları var ve hepsinin ödeme tarihleri farklı. bir yere 1300 lira bir yere 3800 lira vs.. vs.. bunları daha uygun kredi faiziyle bir yerde toplamak kadar mantıklı bir şey yoktur. 10 yere ödeme yapacağına tek biri tarihte tek bir yere ödeme yapar. bazen faiz oranlarının uygun olmasından bazense ödeme zorluğundan. kredi kartı borcu 8000 lira diyelim ve 3 ay içinde ödemesi gerekir ancak ödeme gücü yok. ve sonuçç kkb skorunu mahvedecek yada icraya gidecek. bu sefer 8000 liralık kredi çekerek onları kapatıp, 8000 lirayı 12e yada 24e yada kaç ay istiyorsa o kadar taksite böldürerek ödeme performansını bozmama olanağı vardır.. ve krediler tek elde toplanarak performans korunur.. hiç bir banka bu adama daha fazla para verelim de borca sokalım diye hareket etmez. niyetleri kredi vermektir doğru ama ödeyemeyecek birine o para asla verilmez. şubenin batık kredilerinin çoğalmasını hiç bir aklı başında banka yöneticisi istemez ve bu yüzden o krediye imza atmaz. istisnasız her bankada da işlem bu şekilde yürür.
Bu sistemin adı bankalarda borç kapatma kredisi olarak adlandırılmaktadır. Biriken kredi kartı ödemeleri, ihtiyaç kredileri veya ek hesap borçlarını tek çatı altında toplamaktır. Adına borç transfer kredisi de denmektedir.
Kısaca tanımlamak gerekirse, kredi ile kredi borcu kapatma denebilir. Tabi buda ihtiyaç kredisi olarak sunulmaktadır. 2019 yılında Ziraat Bankası düşük faiz oranı ile kredi kartı borçları için bor kapatma kredisi imkanı sağlamıştı.
Borç kapatma kredisi kullanmak bir bakıma avantajlıdır. Bütün borçlar bir kredide toplandığı için aylık ödeme miktarınızı düşürürsünüz. Fakat her güzel şeyin bir bedeli vardır. Bu krediyi kullanırken yeniden faiz yükünün altına girersiniz.
Benim tavsiyem mecbur kalınmadıkça borç kapatma kredisi kullanılmamasıdır. Her banka her borç için borç kapatma kredisi vermez. Örneğin bazı bankalar sadece kredi kartları için kullandırırken, bir başka banka hem ihtiyaç kredileri hem de kredi kartları için kullandırabilmektedir.
Dediğim gibi mecbur kalınmadıkça tekrardan faiz yükünü omuzlamak hata olacaktır. Eşten dosttan para bulup kredi kapatmak en mantıklısıdır.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |