Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kötülük

paylaş araştır

 

  1. İnsanın ve toplumun varlığını devam ettirebilmesi olması zorunlu olan davranışlar, duygular bütünü. Kötülük insan ya da toplum adlı organizmanın karşılaştığı krizlerle yenilenmesini ve eskisinden daha güçlü hale gelmesini sağlar. Maruz kaldığı kötülükle güçlenip yenilenmeyen organizmalar ise zaten durağanlığın ve zayıflığın bataklığında kendi varlıklarından habersiz bir şekilde yaşarlar.

    Bu bağlamda bütün dinlerdeki öğretilerde insanın kendini gerçekleştirmesi için en başta kendi içindeki kötülüğü, kötücül duyguları yenmesi gerekir. Sonra da kendi varlığı dışındaki kötülüklerle mücadele etmesi gerekir. Kötülüğü yenmeden ruhundaki yüceliği ortaya çıkarmış hiçbir ermiş yada Peygamber yoktur.

     
  2. Kötülük dünyadaki en güçlü kuvvettir bence.İyiliğin bir sınırı olsa da kötülüğün olmuyor çünkü.Bir insan için yapabileceğin en büyük iyilik belki de canını vermektir ; yani sınırı,sonu vardır.Kötülük ise öyle değildir,sınırları yoktur.

    Ayrıca hayatta (filmlerin aksine) hep kötüler kazanır.İyiler kaybeder hep ve kendine kahreder.Dikkat edin genelde iyi insanlar hep düşünceli,depresif,yediği kazıklar nedeniyle kendine acırken kötülerin maddi,manevi durumları iyidir.Vicdan muhasebesi yapmadıklarından pişmanlık duyup kendilerini kahretmezler çünkü.Maddi olarak da en kötü ihtimal iyi birinin sırtına binmişlerdir,geçinir giderler...

     
  3. Kötüye/Kötülüğe Dair

    Zweıg, 'hain' için yaptığı o muhteşem çıkarım ile rassal olmayan durumlar içinde kendimi bulduğumda ve yine onun sözü olan "İnsan bekler, bekler, bekler, şakakları zonklayana dek düşünür, düşünür, düşünür. Hiçbir şey olmaz. İnsan yalnız kalır. Yalnız." alıntısını yapmak çok asildir kanımca. Varolduğu günlere selam olsun demiş bulunayım ki o sancıların bayrak tutanı olarak...

    Birini kötülüğe/kötü olmaya iten sebebin altında neler yatar acaba sorusu daim gark eder insanoğlunda. Görecelilikten ötürü bu sorunun cevabı da milyonlara delalet etti yüzyıllar boyu. Kötülüğün kendi doğasına has olduğunu teori ve pratiği ile içinde barındıran insanların varlığına şahit olduk. Burada tam da karşıtların savaşıyla iyiliği de ayıramayız elbette.

    Dolaylı ve doğrudan olarak yaşanmışlıkların/yaşanmamışlıkların sosyolojik ve dahi psikolojik temelde ele alınması başlıbaşına kaotikti. Varolana biyolojik/sosyolojik süreçte baktığımızda üzerinde tekrar tekrar düşünülmüş, yazılmış, söylenmiş, günümüze ulaşmış ya da ulaşmamış halini izafe etmek biraz daha retoriksel hal alacaktır. Hani basit bir yerden almaya çalıştım Sevmek Zaman'ı filmini de aklıma düşürerek. Güzel sevilen güzel sever, güzel görür. Sevgisizlik miydi bunun buz dağı? Bu kadar redüksiyonist çerçeveden de ele almak akıl kârı değildi. Felsefeye, bilme, siyasete, sanata, teolojiye konu olmuş ve çoğu şeyin/hareketin esası olanı anlayacak olan ben değildim muhtemelen. Hatta ve hatta insanı insan eden esasların mihenk taşlarından biridir yıllarca savaş içinde olan duygular. (İyilik-kötülük)

    Kıskançlık mıydı acaba diğer bir nedeni? İskender'e kitaplar yaktıran misali, hiç okuyan ile okumayan bir olur mu realitesini yadsıyarak.

    Asılsız ve temelsiz bir intikam mı ki "Unutmak daha iyidir Mathilda!" sözlerini unutmayarak...

    Bir üstünlük kisvesine bürünmek mi? Sen içindeki senden üstün değilsen başkasından üstün olma gayretin bir beyhudedir cümlesini kurma cüretine bürünerek...

    Kendi eksikliklerini bastırma yolu mu? Bakarken tamdı hiç yarım görmedim gerçeğini hatırlatarak ve eksiklik bizden gayrı değil bilakis bizden öteydi, bütündü döngüsüne sığınarak.

    Tahammülsüzlük?

    Bir anlık gaflet?

    Acı çektirmek?

    İç hesaplaşmanın teraziyi tutturamaması?

    ...

    Hele ki bireysel hırslarını; para, makam, mevki, iktidar gayesi için; kanı, değerleri, kötülüğü, evlatları kollektif bir biçimde araç mahiyetinde kullananlardan bahsetmiyorum bile..

    Nedir bu cehennem dolu beyin donuk yürek ve olmayan vicdan? Dedik ya insanda kötülük doğallıktık şaşırmayınız. İyilik ise bir süreçtir yani meşakkat ile mucizeye eşdeğer.

    Kötü biri olmak için çok çabalıyorsan içindeki iyi tarafı görmekten vazgeçerler. Belki de kötü olmaya çaba sarfetmek de bir kaçıştı. Kötülük tam aksine senin karakterin ve ayrılmaz bir parçandı. Kötüsün, başka bir hitap şekline ihtiyaç duymadan ve tekerrür ile: Ey aynada gördüğün suretten utanması gereken! Kötüsün.

    Onca yaşarsın şimdi bilirsin.

    Tanım: ucu açık bir kavram

     
  4. neler neler yaptın ama başaramadın mı ?

    olsun.

    yine dene, yine başarama.

     
  5. Bilinçli bir şekilde birilerine zarar verme,üzme canını yakma.

    Kötülük de bir karakter,ya da hastalık bir yerde,aslında bence bir seçim,o kadar güzellik varken neden kötülük,ya hastadır ya da böyle kendini rahat hissediyordur ve insana verilen en büyük ceza olarak görüyorum,hiç bir zaman iyi biri olamamak çok acı çünkü.

     
  6. bilinçli yapılan herşey kötüdür.

    iyilik de kötüdür kötülüğü zaten katmaya gerek yok

    insanların kendini iyi görme sorunsalından kaynaklanıyor herkes kötü fikrini kendi iç düntyalarına empoze edip kendilerini soğutma fikrinden çıkar..

    herkes kötü olamaz herkes kötü yada herkes iyiyse sen kötüsün yada sen çok iyisin ama oda olmaz her ruhta iyilikte kötülükte vardır..

     
  7. Dünyanın iyi ile kötü savaşında, kötünün silahıdır kötülük.

    Bir insanda sevgi ve vicdan yoksa zehir olarak çevresine yaptığı zulümdür.

    Şu kısacık hayatta keşke insanlar bu dünyada ölümlü olduklarını unutmasaydı yapamazlardı kötülüğü ama her defasında unutuyor insanoğlu.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.