Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
albert einstein'ın bulduğu devrim,özel görecelik/görelilik kuramı.
newton'un yanıldığını gösteren , fiziğin 200 küsur yıllık birikimini çöpe atan adamdır einstein.
newtona göre ışıkta, zamanda sabittir.ışık konusunda haklı olabilir(gerçi o da tartışmalı)ama zaman konusunda yanılmıştır.
şöyle ki;
hepimiz maddeysek hepimiz ilizyonuz, enerjinin yavaşlamış haliyiz, ışıktan farkımız kütle formuna dönmüşüz,zaman evrenin dördüncü boyutudur, ama zaman sabit değildir, kütle çekimine , hıza ,yani bulunduğun konuma göre değişir, göreceli kavramdır, algısal değişiklik gösterir.zaman bir nevi ölümlüler için çok hızlı ,hareket edenler için geçerli ve sabit olmayan kavramdır.
ışık saniyede 300.000 km yol alır ve sabittir
en iyi ikizler paradoksu ile açıklanır.yavuzla selim 25 yaşında ikiz kardeşler olsun biz bu ikizlerden yavuzu sn de 299000 bin km hızla ,yanı ışık hızına çok yakın bir hızla giden uzay gemisinin içine koyduk,roketi ateşledik,roket 5 sene sonra dünyaya döndü,dünyada ki selim 30 yaşında olurken,yavuz için geçen süre bir kaç saattir
ateşlenen uzay gemisine ışık tuttuğumuzda ışık geminin yanından geçerken ,yavuz pencereden baksa 10 km hızla geçmez,çünkü ışık için zaman yok.
kütle çekimi ışığın hareketini de etkileyebilir,güneş gibi devasa kocaman kütleli nesneler ışığı ve zamanı bükebilir
zamanı etki eden 2 durumdan birisi hız, diğeri yerçekimi.
interstellar filmine de konu olan izafiyet teorisi. başka galaksideki bir gezegende, 1 saatlik sürenin 25 dünya yılına denk gelmesi. insanın aklını zorlayan bu teori, dünya da bir çok deneylerle kanıtlanmıştır. atom saati ile yapılan bir deneyde, saatin biri yeryüzünde sabit dururken, diğer saat çok hızlı giden jet içerisinde dünya üzerinde bir süre uçtuktan sonra jet yere inip saatler karşılaştırıldığında görülüyor ki jet içerisinde bulunan atom saati daha geride. yani zaman hızlı giden birisi için daha yavaş akıyor, ama gözlemciye göre.
atom saatinin hata payı 3 milyon yılda 1 saniye.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |