Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
işten çıkan biri için alınması neredeyse mucizelere bağlı ödenek. ödenmeyecek durumları okuduğunuzda "peki kime ödenir?" demekten alıkoyamazsınız kendinizi.
corona virüsü sebebiyle ekonomik sıkıntıya giren işverenlere "kısa çalışma ödeneceği" adı altında verilecek olan ödenek.
yine çalışanların hakkı olan ödenek, işveren için kullanılıyor. işçinin kullanmak istediği ama şartların ağırlığı sebebiyle bir türlü kullanamadığı ödenek, işverene çok güzel bir şekilde veriliyor.
yalnız bu kesinti yapılırken işveren payı, işçi payı ve devlet katkısı olarak kesinti gerçekleştirilir. herkesin burada katkısı vardır ama nedense bu tarz desteklerde devlet ve işverenin payı öteye itilir, direk işçinin payına göz dikilir. en fazla 3 aylık bir kesintidir bu ve hepside işçinin payından kesilir. işçi daha sonra işten ayrıldığı zaman işkur'un işçiye diyeceği tek kelime, siz daha önce kullandığınız için alacağınız maaş bu.
istihdamı korurken işçinin haklarını da koruyan bir sistem olsa ama yok. devlet kendi payını vermiyor, işverenin payını da vermiyor ama işçininkini bir şekilde alıyor.
kısa çalışma ve ücretsiz izin olayından sonra, işsizlik maaşını alma şartlarından biri olan son dört ay 120 gün çalışma şartının yerine getirilmeyeceği için, bu üç aylık süreçten sonra işten çıkarılan işçilerin yararlanamayacağı ödenek.
şuana kadar aile bakanından bu konuda herhangi bir açıklama gelmedi. ücretsiz izin olanağını siz verdiniz ama nedense işsizlik maaşının bu işçilerin iş kaybı yaşadığı zaman alıp almayacağına dair bir beyanda bulunmadınız. bu bir çok kişinin en merak ettiği konu. zaten işsizlik maaşına hak kazanmak deveye hendek atlatmak kadar zor.
işveren sizi işten çıkarmadığı sürece yararlanılamayan ödenek.
ne kadar saçma bir sistem. her ay maaşlardan kesilsin işsizlik payı ve sen işten kendi isteğinle ayrıldığında hop alamazsın denmesi.
zaten işsizlik fonu da uzun zamandır, işverenlerin hayrına çalışıyor. halbuki maksat işçinin mağdur olmamasıydı.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |