Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
insanlık tarihini 400 sayfaya sığdıran, bilimsel terimlerle kafayı zorlamayan, gayet sade ve anlaşılır bir dille anlatılan, yuval noah harari'nin başyapıtı olan kitap.
kitapta ilk olarak insanların toplayıcı avcılıktan nasıl bir araya geldiklerini, ortak bir dile geçmeleri, mitleri, tarım devrimiyle beraber yaşanan değişimler, çok tanrılı dinlerden tek tanrılara geçiş, imparatorluklar devri, kredi'nin bulunuşu ve ekonominin kat ve kat büyümesi, sanayi devrimi, günümüz ve geleceğimiz anlatılıyor.
meraklısına şiddetle tavsiye edilir.
ilk defa bir arkadaşımın instagram'ında kitap, berjer, kahve üçlüsü olarak görüp merak ettiğim kitap. o poz kitaplara acayip karizma katıyor, dizi izleyen varoş dimağların karşısında belgeselcilerin kazandığı itibar kadar kalite kokusu yayıyor zihinlere.
kitapçıda çok satanlar bölümünde görünce ilk izlenimim sarsılır gibi oldu sonra. ilk baskısını henüz 2015 yılında yapmış ama İngilizcesi dahil hep bestseller olmuş. nedense boş içerikler çok satar algısı var bizde. bu kitap bu algıyı da kırmama neden oldu.
Yazarı İsrailli tarihçi-yazar Yuval Noah Hariri. Yaklaşık 400 sayfaya insanlık tarihini sıkıştırmış. tarih öncesi dönemden günümüze insan türünün tüm yaşamını çok da akıcı, ilgi çekici bir dille anlatmış. Yaratılışa inanan bir insan olarak evrimcilere ezelden kılım ama yazarın bu kitapta empoze gayretini görmediğim için rahatsız olmadım.
Bu kadar ince hacme tarihin bütününü içeren onca şey nasıl sığar sorusu okumadan önceki kafamdaki sorulardandı. Ancak kitap okurunu ziyadesiyle memnun edecek içerikte, neredeyse her telden, her bilimden söz eden, yazarının da bolca yorumunu içeren bir eser. sosyoloji, psikoloji,Biyoloji, ekonomi, mitoloji, din, coğrafya, tarih, fizik, kimya ... çıfıt çarşısı gibi ne ararsan var.
özellikle coğrafi keşifler ve avrupa'nın emperyalizm tarihini anlattığı bölümler, Amerika'nın keşfiyle yerlilerin uğradığı soykırımlar, bankacılık sistemi ve kredileri anlattığı bölüm, 1789 devrimine neden olan koşullar, imparatorluklar, kapitalizmi anlattığı bölümler, geleceğe dair öngörülerini anlattığı bölüm vs. çok ilgi çekiciydi, aklımda kalmış.
yazarla fikirleriniz uyuşmasa da karşıt görüşlü olsanız da okumaktan pişman olmayacağınız bir eser.
Yuval Noah Harari'nin ne iyi etmiş de yazmış dediğim kitabı. Sağ olsun sonrasında homo deus'u da yazdı.insanlık tarihine meraklı olan beni oldukça bilgilendiren bu kitap insanlık tarihini dört
kısımda incelemiş.
birinci kısım:bilişsel devrim
ikinci kısım:tarım devrimi
üçüncü kısım:insanoğlunun birleşmesi
dördüncü kısım:bilimsel devrim
son söz olarak da tanrılaşan hayvan (hayvanlaşma diye bir şey yok yani)
kitapla ilgili uzun bir inceleme yapamasam da birkaç konuya değinmiş olayım.
tarım devrimi için:
''akademisyenler bir zamanlar,tarım devriminin insanlık için ileriye atılmış büyük bir adım olduğunu iddia ettiler.insan zekasıyla gerçekleşen bir ilerleme hikayesi anlattılar.buna göre evrim kademeli olarak giderek daha zeki insan yarattı.sonuçta insanlar o kadar akıllı hale geldiler ki,doğanın gizemlerini çözdüler ve bu sayede koyunları evcilleştirip buğdayı ekebildiler. ve çok kısa süre sonra da, bir şekilde acımasız,tehlikeli ve savaşçı avcı toplayıcı yaşamlarını memnuniyetle bırakıp,hoş ve dingin çiftçi yaşama geçtiler.
bu hikaye tamamen fantastiktir.insanların zamanla daha zeki olduklarına dair hiçbir kanıt yoktur.avcı toplayıcılar doğanın sırlarını tarım devriminden çok önce de biliyorlardı,çünkü hayatta kalmaları topladıkları bitkiler ve avladıkları hayvanlar hakkında çok detaylı bilgi sahibi olmalarına bağlıydı. tarım devrimi yeni ve kolay bir yaşam yaşam biçimi sağlamaktan ziyade ,çiftçilere genellikle avcı toplayıcılarınkinden daha zor ve daha az tatmin edici bir yaşam oluşturdu.avcı toplayıcılar zamanlarının daha büyük bölümünü, çeşitli ve insanı zihinsel olarak uyaran faaliyetlerle geçiriyorlardı,ayrıca açlık ve hastalıkla boğuşma ihtimalleri de düşüktü.tarım devrimi insanlığın elindeki toplam gıda miktarını kesin olarak artırdı ancak daha iyi beslenme veya daha çok keyifli zaman yaratmadı. daha ziyade nüfus patlamasına yol açarak şımarık seçkinler yarattı. ortalama çiftçi ortalama avcıdan daha fazla çalışarak karşılığında daha kötü besinlere sahip oldu. tarım devrimi tarihin en büyük aldatmacasıdır.''sayfa 91
modern dünyanın(!) oluşmaya başladı dönemi tarım devrimiyle başlatmış.iyi de bak ne oldu tadında.
sonrasında hayali düzenler,hayali kurgular. kitapta komünizm,kapitalizm de din olarak görülmüş ve şöyle işlenmiş:
''modern çağ liberalizm,komünizm,kapitalizm,milliyetçilik,nazizm gibi yeni birtakım doğa dinlerinin yükselişine tanık olmuştur.bu inançlar kendine din değil,ideoloji adını verirler ama bu sadece anlambilimi ilgilendiren bir çabadır.din insanüstü bir düzene olan inanca dayanan bir insani değerler ve normlar sistemiyse, Sovyet Komünizmi İslamdan daha az din değildir. islam elbette komünizmden farklıdır;dünyayı insanüstü düzeni kadiri mutlak bir tanrının yarattığına inanır.oysa sovyet komünizm tanrılara inanmaz.öte yandan tanrılarla pek alakası olmayan budizmi ise din olarak sınıflıyoruz.budistler gibi komünistler de insanın eylemlerini yönlendirmesi gereken,doğal ve engellenemez yasalara dayanan bir insanüstü düzene inanıyorlardı.'' sayfa 228
ve daha yazılacak yorumlanacak birçok şey. bir kere daha okumak lazım.
Okudum.Çok iyi.İkinciyi amacım ama.Çok satan kitaplardan biri olduğu için. Çok satiyorsa bir sıkıntı var bence.Hem bu ülkede kitap okuma oranı az hem bu kitap hem de bu kitap çok satmış.Allah Allah.Sekil olsun diye alıyor millet.Bir de yazarın gazete röportajından sonra anladım ki amaç bilimsellik değil sadece çok satmak
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |