Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
artan maliyetler ve enflasyon nedeniyle hızla arttığı söylenen sahtecilik türü.
En çok hangi gıdalarda sahtecilik yapılıyor ?
Sıvı yağ:
Hakiki zeytinyağı içine diğer ucuz yağlar katılıyor.
Piyasadan toplanan kullanılmış sıvı yağlar filtre edilerek yeniden piyasaya sürülüyor.
Süt ürünleri:
Tarihi geçmiş bozulmaya yüz tutmuş hatta kesilmiş sütler bazı kimyasal düzenleyiciler yoluyla tazeymiş gibi yeniden piyasaya sürülüyor.
Sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri içine maliyeti düşürmek için farklı kanserojen ve zararlı malzemeler katılıyor.
Çay ve baharatlar:
Çayın ve pul biber gibi baharatların içine gıda boyası ekleniyor.
Sağlığımız açısından, Kaynağını bilmediğiniz güvenilir olmayan marka ve ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışın.
sahtekarlık mühendisliği diye bir alanın oluştuğu belirtiliyor.
tarihi geçmiş peynirler eritilerek eritme peynir ya da kaşar peyniri olarak satılıyormuş.
Esmer pirinçten elde edilen glikozla bir şurup üretilip bal olarak piyasaya sürülüyormuş.
Balla hiçbir ilgisi olmayan şekerli bir şurup olduğu belirtilmiş.
Parfüm, kozmetik, tekstil, elektronik gibi alanlarda yapılan sahteciliğin yanında çok daha ciddi sonuçlar doğuran, direkt vücuda ağız yoluyla alınan ürünler olması nedeniyle insan sağlığı için oluşturduğu riskler çok daha büyük olan, gıdalara olması gereken miktar ve türde ürünler yerine, içeriği şüpheli başka ürünler katmak suretiyle gerçekleştirilen hileli ürün satma girişimleridir. Bu sektörde Yeterli denetim ve kontrolün gerçekleştirilmemesini fırsat bilen bu kişiler, en ciddi cezaları alarak, üretim yapmadan men edilmelidir.
gıda yönetmeliğine göre gıda üretimi, aşamaları ve satışı esnasında yasak sayılan eylemlerden herbirini gerçekleştirmektir. gıdalara koruyucu madde adı altında insan vücuduna zararlı maddeler yüklemek ilk sırayı alır. diğer katkı maddeleri arasında kanser yapıcı maddeler, domuz yağı, kafein, adi ve bayağı ek ürünler, boya maddesi ve türevleri gelir. gıda sahteciliği kapsamına satış esnasında yasal olmayan eylemler olması da girer. mesela son kullanım tarihi geçmiş ürünün üzerindeki tarih yazılarını silip yeniden ileri tarih yazmak günümüzde yaygınlaşmıştır. ambalajında gösterilen ağırlığından daha az ağırlıkta olan ürünler de çoktur. gizli ve kaçak yollarla küçük ve büyükbaş hayvan eti adı altında halka çok sayıda at, eşek ve domuz eti yedirildiği bilgileri de artık herkes tarafından bilinmektedir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |