Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
beyinsiz demekten ziyade tecrübesiz demek daha doğru olabilir. 33 yaşında genelkurmay başkanı olmuş birisinden bahsediyoruz.
Osmanlı devletinin kuşatılmışlık sorunu, içeride savunarak değil dışarıda çarpışarak aşabileceğine inanan harbiye nazırı yani o günkü genelkurmay başkanının da bağlı olduğu milli savunma bakanıdır.
istanbul doğumlu Politikacı olan kişidir.
Osmanlı imparatorluğu`nun son yıllarında etkin olan osmanlı asker ve siyaset adamı olan kişi.
başkumandan vekili ve harbiye nazırıdır. 1 kasım 1918'de kendisini bir alman r-01 torpidosu ile, ittihat terakkinin diğer 8 üyesi ile yurdu terk etmiştir.
bugünkü tacikistanın abıdarya köyünde, kurban bayramının ikinci gününde, silah seslerinin gelmesi üzerine, camide kıldığı namazdan hemen sonra atına atlar ve silah seslerinin olduğu yöne doğru gider. iki rus'ı kılıcıyla öldürür. ama silah sesleri kesilmez. bu kez bir mitaralyöz ses gelmektedir. Atıyla mitralyöze doğru ölümüne ilerler. 4 ağustos 1922'de, 41 yaşında iken şehit olur.
Ölüm tutanağı şu şekildedir.
"Şehidi muhterem enver paşa hazretleri, mukaddes ve yüksek bir maksat peşinde, buharada belcivan vilayetinin çegan isimli mahalinde 14 ağustos 1922 günü kurban bayramının ikinci günü öğlen vaktine yakın bir zamanda temiz kanını toğrağa akıta akıta, kahraman ve mert bir şekilde şehadet rütbesine nail olmuştur."
1913'ün temmuzunda edirne'yi bulgarlardan alarak aldığı edirne fatihliği sonrasında 15 aralıkta albay, 1914'te mirliva, 8 ocakta genelkurmay başkanı, 1915'te ferik, 1917 ocak ayında birinci ferik olan paşadır. başkumandan vekili olarak orduların başına geçtiği sırada 33, orgeneral (birinci ferik) olduğu sırada 36 yaşındadır. pamir dağlarında vurulduğunda ise 41 yaşında şehit olmuştur.
İdeali yeryüzündeki tüm türk dünyasını bir araya getirmek olan, sarıkamış harekatı sırasından bu ideali yüzünden doksan bin insanın ölümüne sebep olmuş devrimci osmanlı generali. bir vakitler almanya'ya gitmesinden ötürü alman ordusunun askeri teçhizatından ve disiplininden etkilenmesine neden olmuştur.
bunun yanısıra atatürk'ü pek sevmediği desöylenir. gürcü bir eşkıya tarafından öldürülmüştür.
Enver Paşa; İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin önemli önderleri arasında bulunmuş, 1913'te Bâb-ı Âli Baskını adı verilen askeri darbeyle cemiyetin iktidara gelmesini sağlamış. Balkan harbinden sonra Harbiye Nazırı olarak orduyu düzene sokmuş ve bunun sonucu olarak Kut'ül Amare ve Çanakkale'de başarı göstermiştir. Sarıkamış olayı için şunları söyleyebilirim. 3. Ordunun Erzurum ve Trabzondan çekilmelerinden sonra Sovyetlerin doğudan yapacakları saldırıyı önlemek için Hafız Hakkı paşayı bu illere gönderdi durumun öğrendikten sonra gitmemesi yönündeki ısrarlara rağmen orduya komutanlık etmek üzere kafkaslara geldi. Rusların Sarıkamışta mühimmat yığınağı yapmalarının altında Bahar aylarında Erzurum ve anadoluya yapacakları baskını önlemek için ilk olarak giysi ve yiyecek tedariki talep edilmiş; 5 Kasımda yola çıkan 75bin kişilik kıyafet kumanya ve askeri teçhizat ile yola çıkan Bahri Ahmer, Bezm-i Alem ve Midhat Paşa isimli 3 gemi 6 Kasım 1914 yılında Zonguldak Ereğli açıklarında ruslar tarafından batırılmıştır. Paşa bu olaydan sonra Sarıkamış'a gitmenin zor olduğunu ancak oraya geçilebilirse oradaki bulunan malzemeler ile rahatlıkla bunu başarabileceklerini düşünmüştür. Sarıkamış harekatının en büyük hatalı olan kişi Hafız Hakkı paşadır burada yazdığı günlüklerde açıkça belirtmiştir. Her ne kadar 90 bin şehit denilse de en iyi kaynaklar da bile 20 kişi olarak gösterilmekte ve bu kişiler arasında da kaçanlar olduğu söylenilmektedir. Rusların zayiatı aşağı yukarı bu yöndedir.
Son olarak diyorum ki Biz, Çeğen tepesinde, bir ceviz ağacının gölgesine emanet ettik umutlarımızı...Ya Olacağız! Ya Öleceğiz!
Turan Orduları Başkomutanı Şehid-i Ala ve Gazi-i Namdar EnverPaşa'yı ve Sarıkamış'ta Hakk?a yürüyen şehitlerimizi 107. yıl dönümünü münasebetiyle rahmet ve minnetle anıyorum.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |