Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

çiçeğin var mı derdin var

paylaş araştır

 

  1. İçinde bulunduğum durumun özetidir. Tam bahar geldi, çiçeklerim yeni yeni dallar verdi, çiçek açtı, serilip serpiliyor diye mutluluk içindeydim, hele ki internetten aldığım ve geldiğinde unlu bitli olan benjamin çiçeğimi bitlerinden kurtarmayı başardım diye dört köşeydim ki dün ne göreyim, nerdeyse ağaç olmuş kalanşo çiçeğimde hem de kocaman bir tane böcek gördüm, önce ihtimal vermek istemedim ancak bugün ikinciyi de görünce vicdansız unlu bitler benjaminimi bırakıp, en sevdiğim, en heybetli çiçeğime saldırmışlar. Dünya başıma yıkıldı. Hemen olağanüstü hal ilan ettim, çiçeklerin yerlerini değiştirdim ki kafamdan hepsini çöpe atıp, kökten kurtulmak bile geçti ancak aklıma pire için yorgan yakmak deyimi geldi ve bit için bütün çiçeklerimi gözden çıkaramam. Yine biraz kimya yapmam gerekecek anlaşılan, alkollü sular, oksijenli sular püskürtüp şimdi bu kalanşoyu kurtarsam bile -ki o da şanslıysam- sırada hangi çiçeğe geçecek diye şimdiden düşünmeye başladım. Bu unlu bit denen bitki zararlıları Kendine yeni bir konak bulmadan bulundukları çiçeği terk etmiyorlar anlaşılan. İnşallah çiçeklerimi toptan çöpe atmak zorunda kalmam.

     
  2. ..

    Çiçekleri evladı kadar çok seven, tatlı bir anne sitemidir..

    Tohum ekilince çimlensin diye beklenir, fidesi dikilince boylansın diye gözlenilir.. Günbegün takip edilir.. Bahar gelince acaba dallanacak, yeşillenecek mi diye merak edilir.. Hatta çiçeklenince beklediğiniz biri uzaktan gelmiş gibi sevinilir.. Öyledir sevgisi işte..

    Gel gelelim her yetiştirilen bitki için kaçınılmaz olumsuz durumlar söz konusudur.. Yeni bir bitki alıp onun yerini daha ayarlamadan üzerinde taşıdığı konukçu ev sahibi oluverir bile.. (konuyu uzatmadan bağla Zeytin dedim..) Bir bakılır bitkilerin etrafını sarmış.. Hemen panik olmamalı, pire- bit için yorgan yakmamalı..

    Kestirme yol diye Kimyasal mücadele yöntemine girişmemeli.. Alternatif yollardan başlanmalı.. Hemen gördüğünüz dalları budayın mesela.. Yaprak altlarına dikkatli bakın.. Çiçeklerin açmasını dört gözle beklediniz biliyorum ama kalanchoe bitkisi en dayanıklı ve bakımı düzenli yapılınca en çok çiçek açan süs bitkisidir.. Ve kurtaracağınıza emin olun.. Varın çiçeklerine kıyın.. Yaprak altlarına dikkatli bakın..endişenizi azaltın çünkü yavaş hareket eden canlılar olduğunu unutmayınn.. Baktınız Budamak yetersiz kalmış ve unlu bitler gözlere sıçramışsa o halde kolonyayı seyreltin çok zorlamadan bitkiyi temizleme yoluna gidin.. Pamuk, hafif dokunuşlarla kullanabileceğiniz bir fırça işinizi görecektir..

    ..

    Umarım kelebeklerin konmaktan mutluluk duyduğu kadar bolca çiçeklenir bitkileriniz..

    ..

     
  3. bitkiler ve evcil hayvanlar, sahip olunduğu sürece sağlıklı iseler hayat muhteşem devam eder.

    ancak, onların başına -hele ki güçlü duygusal bağlarla bağlanmışsak- hiç istemediğimiz bir şey geldiğinde sonuç üzücü olabilir.

    bahçemizdeki köpeğimizle sarmaş dolaş bir çocukluk geçirirken, on küsür yaşımdayken köpek yaşlılık sonucu ölünce dünyalar başıma yıkılmıştı.

    ardından muhabbet kuşlarımız da yaşlanıp öldüler. şahsen bir daha bu işlerle uğraşmayacağımı düşünürdüm.

    bu sefer de komşunun çöpe attığı difenbahya ve kauçuğu çöpten alıp hayata bağladım. sonra da onlara bağlandım.

    difenbahya çoğaldıkça çoğaldı, yakınlarıma dağıttım, sonra gözlere zararlı olduğunu öğrenip hayatımdan çıkardım.

    kauçuk da çok çoğaldı, dağıttıkça dağıttım yakınlarıma. ancak ana kauçuk, biz buraya atanınca bakımsızlıktan gitti. koca saksıyı arabayla taşıyamadım.:(

    bunlarla uğraşmak hoş, güzel işlerdi ama sonları bana iyi gelmedi. çiçeğin var mı evet derdin var olur, çünkü kafanın bir yerinde hep onların endişesiyle yaşarsın. uzun bir tatile bile rahatça çıkamazsın çünkü onlara sahibi gibi kimse önem veremez.

    ancak yaşlanıp da ölüm çağına girince bir köpek almayı düşünüyorum genç olacak ama, ben ondan önce ölmeliyim.

     
  4. Bana dert olmaz.

    gönderin gönderin gelsin efendim.

    atıyor musunuz, satıyor musunuz, bıktınız mı ?

    24 saat hizmetinizdeyim.

     
  5. Bahar geldi, çiçeklerim çiçek açar, canlanır diye umut ederken, bir baktım birbirleriyle sözleşmiş gibi ayrı ayrı yaprak sarartmaya başladılar. Özellikle de kauçuk ve barış çiçeği. Ya çok su veriyorum ya da az su veriyorum, işte bunu tam çözemiyorum. Her çiçeğin su ihtiyacı farklı, susuzluk değil, çok su vermek çiçeklerin düşmanı, bildiğim hâlde uygulamakta zorluk çekiyorum. Hele ki bugün dallanıp, budaklanan, kontrolsüz büyüyen kalonşomun bir kökü topraktan çürümüş, fark eder etmez hemen karantinaya aldım, tüm dallarını budadım, suya koyup köklendirdim, çürüyen kökünü temizledim. Yine dal ve yaprak vereceğini düşündüğümden kelaynak gibi kalan kalonşomu tekrar yerine koydum, inşallah düşündüğüm gibi olur, sıfırdan tekrar çoğalır. Yalnız budadığım dallarından en az 5 saksılık kalonşo elde etmiş oldum. Evi kalonşolar ele geçirecek bu gidişle. Bir ara cam güzeli bu şekildeydi, sonra telgraf çiçeği, şimdi de kalonşo. Dönem dönem evi ele geçiren çiçek türüm değişiyor. Ancak hâlâ bu çiçeklerin dilinden tam anlamayı beceremediğim için kendime kızıyorum. Lâyık oldukları bakımı sağlayamıyorum galiba, çabalıyorum ancak yeterli gelmiyor yine de elimden geleni yapıyorum çünkü çiçekleri çok seviyorum.

     
  6. derdimiz var.

     
  7. Barış çiçeği küsmeye çok müsait bir çiçek.

    su vermeyi geçtim iki gün ortada görünmesem baygınlık geçiriyor.

    yapraklarını hemen yere doğru indiriyor.

    sanırım az az ama sık sık sulamak lazım.

    çiçekler yapraklarıyla suya ihtiyaçlarını az çok belli ediyor zaten.

    tropik çiçekse bol su ve gölge ister,

    sukkulent kaktüs türüyse fazla su sevmez aydınlık ister.

    bambu ve papirüs suyun içinde yaşamak ister.

    bu sene telgraf çiçeğinin senesiydi.

    dağlar, bayırlar, bütün coğrafya telgraf çiçeği istilası altında.

    bir türlü gelmeyen kış, havaların sürekli belli bir sıcaklıkta geçmesi, nem dengesi derken

    ağırlığını ortaya koydu.

    narin göründüğüne bakmayın inanılmaz istilacı bir tür.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.