Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Asset&Asset

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

324 entry hiç konu açmadı hiç puanı yok
15.03.2023 16:14 son işlem tarihi takip etme takip et

türkçeyi katledenler

ben gibi sıradan üyeleri hiç kınamıyorum. biz fanilerin pek çok kusuru olabilir. fakat bu gözler türkçeyi katletmiş ama geçmişte editör olmuş nickler gördükçe hayret ediyor. bir insanın kendisini doğru kelimeler ile ifade edemiyor olması başka bir şeydir; en basit yazım kurallarını sürekli es geçiyor olması başka bir şeydir. dikkat ediniz "geçmişte editör olmuş" diyorum. karar vericiler her zaman rasyonel olamayabilir.

15.03.2023 12:06
  1. çamlıca gazozu

    bir marka olarak bana yaşattığı nostaljik duygular nedeniyle tercih ettiğim gazozdur. Cola ve türevi asitli içecekleri içmeyi yıllar önce bırakan biri olarak market alışverişlerimde sepetime çamlıca gazoz ekliyorum. kolaya kaçıp litrelik almıyorsam kesinlikle küçük şişedekilerden (kasa) alıyorum. Soğuk çamlıca gazozu eşliğinde verilen abur-cubur partisine en azından ben hayır demem.

     
  2. işini ehline vermek

    işi yapanın ya da yapacak olanın işin ehli olma ehliyetini/ruhsatını nereden ve kimden aldığını öğrenmeden yapılmaması gerekendir. işin ehli konusu biz kadınlar için en çok kuaför salonlarında sorunsallaşıyor. Sırf zincir bir salon diye gittiğimiz salonda belki de mahalle kuaföründe karşılaşmayacağımız sorunlar yaşıyoruz. Niye? Çünkü biz "işin ehli" kriterini kurumsallık içerisinde ve bütüncül bir yaklaşımla değerlendiriyoruz. O salon hangi kriterlere göre işin ehlini belirliyor bilmiyoruz. Anahtar kelime tecrübeden önce bilgi ve yetenek ise (çünkü tecrübesizlik bir kurumsallığın arkasında gizleniyor olabilir); "ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" denir.

     
  3. bir musibet bin nasihatten iyidir

    ziya paşa' nın terkib- bend adlı eserinde yer alan " nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir" cümlesini çağrıştıran söz. Belki bu söz ayrıca tartışılmayı hakediyor. fakat ister ilahi kaynaklı okuyalım istersek te dünyevi; zaman eşitlik lehine işlemeye başladığında şiddet ya da yıkım kurucu/dönüştürücü bir anlam kazanabiliyor. Yani Önemli olan eşitlik trendine girilip girilmediği.

     
  4. sözlüğe gelmemek

    uzun süredir sözlüğe gelmeyenlerin acilen vazgeçmesi gereken tutumdur. Aylık olarak belirlenip sözlük kapısına asılan listeye bakıp içeri girmek gerekir. olmadı "şöyle bir bakıp çıkacağım" dersiniz.

     
  5. adanmışlık

    adanmışlık bir şeylerden gönüllü olarak vazgeçmektir -ya da vazgeçmeyi gerektirebilir. belki de bu nedenle hedefe odaklanmak ile adanmışlık arasındaki ayrım iyi yapılmalıdır. hedefe odaklanmak her zaman etik bir ilkeyi dayatmayabilir hatta etik ihlale de açıktır ama adanmışlık çokça kendisine etik (ahlaki) bir temel arar. Aynı temelde tutarlı kalmak mümkün olmadığı içindir ki çoğu adanmışlık hüsranla sonuçlanır. Güncel ifadesiyle tükenmişlik sendromu yaşatır. Tahsin Yücel' in hikâyesinde olduğu gibi herşey üç boş haline gelir: "Boş, boş, boş"

     
    (Bkz: tahsin yücel)