Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Memurun namaz sorunsalı

paylaş araştır

 

  1. Memurun ille de kılınması gerektiğini düşündüğü namaz.

    Bak Kardeşim senin namazına kimse karışamaz. Kimse de bir şey diyemez senin Allah ile olan meselen.

    Ha dersen ki ben kılarım sana ne eyvallah o vakit kul hakkın sana düşer neden mi?

    sen namaz diye gittiğin ikindi saatinde

    bir vatandaş gelir seni beklerse o zaman nasıl hesap vermen gerekir.

    Yani

    vatandaş bekliyor sen namaz kıldın şimdi sen Müslüman mı oldun.

    Sabah namazını evde kıl,

    öğlen namazını da öğlen yemeği sırasında kıl,

    ikindiyi de akşam namazına yakın evde de kılabilirsin.

    akşamı da yatsıyı da evde kıl.

    var mı sıkıntı.

     
  2. yılların geyiği.

    bir kurumda namaz kılan ve kılmayan iki memur olsun, namaz kılan günde en azından 1 saatini ibadete ayırır. yani haftada 5 saat, 4 haftalık bir ay için 20 saatini ibadete ayırır ki cuma namazını da katarsak rahatlıkla 23-24 saati geçer. diğer memur namaz kılmadığı için kılana göre 20 saat fazla çalışıp aynı ücreti alacak, ee, kul hakkı? kul hakkı yok, ibadetimize karışamazsınız vs.

    bazı belediyelerde ve şirketlerde, sigara içen personelin içmeyen personele göre her gün fazladan 30 dakika çalışma zorunluluğu olduğunu biliyoruz. namaz kılan personele de bu şekilde bir uygulama getirilse personelde adalet duygusu pekişir. gerçi bu seferde namaz kılan personelin bazısı, ibadet ediyoruz diye cezalandırıyoruz diye yaygarayı koparacaktır ama yukarıda yazdığım gerçeği tarafsızca değerlendiren tüm namaz kılan memurlar bunu makul karşılar.

    hele bir de askerde nöbet tutarken bile izin alıp namaza gidenler var ki bunlara söyleyecek bir söz bulamıyorum. evet kardeşim, terörist de zaten sen namaza gideceğin zaman, dur adam namazını ifa etsin de öyle saldıralım, diyecektir, kesin.

     
  3. idareciler tarafından kolayca aşılabilecek konu.

    önce çalışanlara bir form dağıtılır.

    hangi inanca mensup olduğu sorulur.

    isteyen yanıtlar istemeyen boş bırakır ya da nasıl bir cevap vermek istiyorsa öyle cevap verir.

    daha sonra " ibadet saatleri " düzenlemesi yapılır.

    Memurlara Bu süreyi kullanmak isteyip istemediği ve buna bağlı olarak ek mesaiye kalıp kalmayacağı sorulur.

    ayrım yapılmadan bu süreyi kullanmak isteyenler belirlenir.

    alınan cevaba göre çalışma saatleri düzenlenir.

    Bu bir rutin haline getirilir ve bir daha baş ağrısı oluşturmaz.

     
  4. bir kişiye hangi inanca sahip olduğunu sormak anayasaya göre problemli bir işlem olduğu için hiçbir kurum ve idareci bu topa girmez, zaten bireysel tedbirlerle de olacak şey değildir. örneğin sağlık bakanlığı bir yönerge çıkararak mesai saatleri içerisinde acil durumlar dışında namaz kılmak isteyen personellerin başvuru yapması istenebilir. bunun karşılığında ya az çalıştıkları süreye isabet edecek miktarda maaş kesintisi ya da günlük x dakika ek mesai yapma koşulu olduğu personele bildirilir, şartları beğenen kabul eder, beğenmeyen kabul etmez. bu yönergeye göre başvuru yapmadığı halde namaz kılmaya giden personele mevzuattaki cezasını verirsin, olur biter.

     
  5. Namaz sorunu yok ki. Herkes namazını rahatça kılıyor, kılabilmeli. Kul hakkı önemli ama namaz da Allah'ın kul uzerindeki hakkı.

     
  6. Bir çok kurum bunun düzenlemesini yapıp o zemini hazırladı zaten,bizim mescit var orada uygun saatlerde herkes ibadetini yapar.

    Kul hakkına deyinenler de önce sigara molasına çıkıp yarım saat gelmeyenlere bir sorulsun,ibadete gelince yok kul hakkı,zaten sen gorevin başında yokken illaki biri oluyor sırayla bakılıyor.cok büyütülecek bir mevzu da değil ayrıca.

    Asıl mesele bundan rahatsız olan saygı duymayan kesim,her gereksiz şeye izin var namaza gelince kul hakkı,yav he he diyorum.

     
  7. bir üstteki yazar şu #3hh4 entry'i okumamış herhalde lol. o entry'de sigara içenlere bazı kurumların uyguladığı fazla çalışma zorunluluğunu övmüşüz, adil demişiz, daha ne diyelim?

    uzatacak bir şey yok, çalışanların mesai saati içinde görevi dışında vakit geçirdiği tüm eylemler inananlar açısından kul hakkıdır, ister sigara içsin, ister namaz kılsın, ister telefonda nişanlısı ile kavga etsin. bunların hiçbiri orada hizmet bekleyen vatandaşın sorunu değildir. ayrıca hesap da ortada, namaz kılmayan personele göre ayda ortalama 3 iş günü daha az çalışırken hiç ses yok, birileri burada kul hakkı var deyince feryat figan. bir bitmedi mağduriyetiniz :D

     
  8. Her sorun bitti de memurun namazını mı sorun ettiniz?

    Bir hak varsa ortada bunun hesabını kişinin kendisi verecektir.

    bize ne sana ne demezler mi sorun yapanlara.

    Bir kişi zaten namaza gidiyorsa dönüşümlü iş sirkülasyonu yapıyordur sizin düşündüğünüz kadar memurda bunu düşünecek kapasitede emin olun.

    Namaza şartlanmak yargısız infaz yapmaktır.

    sigara, çay ve kahve molası, hava almak ve WC gibi ihtiyaç gidermek için çalışmadığınız anlarda bile hesabı kişi kendisi verecektir.

    manevi rahatsızlıklarınızdan dolayı karşı tarafa nişan almak etik değil.

    Bırakın şu dünya da herkes özgürce birbirine saygı duyarak yaşasın.

     
  9. işte klasik mağdur edebiyatları.

    her insan ibadetinde özgürdür, burada sorun yok. peki biri çıkıp, ben zulu dinine inanıyorum, bizim dinde 08.30-17.00 arası çalışmamak bir ibadettir, dese ne diyeceğiz?

    namaza şartlanmak falan yok, üstte de yazdık, mesai saatindeyken görev dışında yapılan her iş vatandaşın hizmet hakkını geciktirmektir, okuyup anlaması zor bir cümle de değil ki.

    sigarayı bir kenara koyalım çünkü bunu kullanmadan da yaşayan insanlar var, o halde durumu farklı. çay-kahve molası, wc gibi ihtiyaçları elbette insanlar giderecektir ama günde bunların mesaiye kaybı birkaç on dakikadan fazla olmayacaktır ve üstelik tüm personeller bunu yaptığı için ortada personeller arası bir adaletsizlik yoktur.

    dünyada herkes özgürce yaşasın deyince sadece aklınıza kendi dünyanızdaki öncelikler geliyor galiba. bir başkası da, ben namaz kılmıyorum, ahmet memur namaza gittiği sırada ben de işi bırakıp o gelene kadar dinlenmek istiyorum demesi, ben sigara içmiyorum, mehmet memur sigara molası verdiğinde ben de dinlenmek istiyorum demesi de bir özgürlük değil midir? vay arkadaş, ne bitmez bir mağduriyetmiş.

     
  10. #3hh5 bir siz doğrusunuz değil mi? Mağduriyet yapan asıl sizsiniz, bizim mağduriyetle hiç işimiz olmaz. Bizde sezarın hakkı sezara verilir. yazılanları algılama yetinizde yok galiba siz namazı belli bir tabuya sokup yargılıyorsunuz.

    günde 15 kere sigaraya çıkmak, 10 kere WC ye gitmek, 10 kere çaya-kahveye çıkmak yada iş yavaşlatıp-çalışmamak aynı kategoride yer alır. iş ahlakı olan kişi çalışma yönetimini kendisi ayarlar. namaz diyerek kategorize etmek, ayrıştırmak doğru değildir. Siz beyin hücrelerinizi namaz sorunsalı diyerek çok yoruyorsunuz. Aynı yargıyı kendiniz içinde yapın lütfen. buraya mesai saatinde bile yazmak sizin bakış açınızla bile sorun olmalı, e ozaman bu neyin çatışması.

    Dini değerlere öfkenizi bu şekilde kusmak doğru değil. Hangi dine mensup olursa olsun kişi dinin gereklerini yerine getirebilmelidir. bunun adı kişilik hakkı ve özgürlüğüdür. umarım namazı yargıladığınız kadar işinizi mesai saatlerine rivayet ederek yapıyorsunuzdur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.