Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Lozan'dan beri devlet hayali kuruyoruz

paylaş araştır

 

  1. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani'nin Kürtlerin Lozan Antlaşması'ndan bu yana devlet hayali içinde olduklarını belirtmesi.

    Irak'ta gelecekte bir Sünnistan kurulması ihtimali bulunduğunu belirten Barzani, Suriye'de de rejimin barışçıl isyana şiddetle yanıt vermesinin mezhep hatları boyunca ülkeyi böldüğünü söylüyor. Artık Suriye'nin birleşmesinin çok zor olduğunu öne süren Barzani, "Kürtlere gelince 1923 tarihinde yapılan Lozan Antlaşması'ndan bu yana bağımsızlığı hayal ediyor. Söz konusu antlaşmada Osmanlı İmparatorluğu'ndan geri kalanlardan Kürtlere bir devlet sağlanması taahhüdüne uyulmadı" iddiasında bulundu. Barzani, eninde sonunda bir Kürt devletinin kurulacağını da savundu.

    ciddi iddialarla ifade edilmiş bir ön görü. ancak son süreçte ırak ve suriye'de gerçekleşen olaylar bu hayalin gerçekleşmesine çok az kaldığını gösteriyor. gerçi o bölgelerde kurulacak ayrı bir devlet türkiye'yi de ilgilendirmez diye de düşünüyorum.

     
  2. lozan'da verilen sözlerin hangisi gerçek oldu ki bu olsun dediğim beyan.

    bir kere atı alan üsküdar'ı geçti. lozan'da asıl ayrım din üzerinden yapıldı. gayrimüslim ve müslim halk. azınlık kabul edilenler gayrimüslimlerdi. gayrimüslim olarak da sadece ermeniler, rumlar ve yahudiler kabul edilmiştir. onlar da zaman içinde lozan'da öngörülen bir takım haklara kavuşarak yaşayıp gittiler.

    kürtler ise zaten müslüman unsur içinde yer aldıkları için ayrıca hiçbir hakka sahip olamadılar. elbette lozan'da adı doğrudan geçmese de "müslüman olan diğer unsurlar" adı altında her millete kendi dilini konuşma, kendi okulunu kurma gibi hakları verildi lozan'da. çerkesler, lazlar, abhazlar da bu çerçevede kültürel ve etnik olarak var olabilirler yani, lozan'da buna engel yok. ama görüşmelerde ismet inönü, müslüman olan unsurları yani kürtleri ayrı bir unsur olarak zikretmemiştir. dolayısıyla bugün arapsaçına dönen bu sorunların temeli atatürk milliyetçiliğidir. resmi görüş'ün anlaşma metnini nasıl yorumladığıdır mesele. lozan'ın 38-44. maddeleri gayet açık aslında. süryaniler de keldaniler de ezidiler de yararlanabilir bu haktan ama resmi görüş cevaz verirse.

    lozan cumhuriyetin kurulması için bir şart metindir. kurucu antlaşmadır. bizimkiler de bir an önce devletimizi kuralım sonrasına bakarız düşüncesiyle bazı hayati konuları es geçmişlerdir maalesef. herşey var olabilmek için aceleye getirilmiş kısacası. dolayısıyla bugün de kimse çıkıp lozan'daki hakkımızı isterük dememeli, çünkü devlet isterse hak verir, istemezse geçmiş olsun.

    sorun orada kapanmıştır. imzalar atılmış, yeni bir düzen kurulmuştur. atı alan üsküdar'ı geçmiştir.

     
  3. adı üstünde hayal olarak gördüğüm beyan. kuzey Irak'ta bir düzen var mı ki, sen şimdi devletten falan bahsediyorsun. lozan bittiği anda Türkiye'nin eline de bir çok hak geçiyor. cumhurbaşkanımız boşuna hedefimiz 2023 demiyor yani sadece sizin hayaliniz değil lozan anlaşmasının bitmesi. bu anlaşmanın ne kadar yanlış olduğunu biliyoruz ama bir kere imzalar atılmış zamanında, yıllarca çektik acısını, çekmeye de devam ediyoruz.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.