Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Türk düğümü

paylaş araştır

 

  1. Gördes düğümü olarak da bilinen bir halı dokumada bir düğüm tekniğidir. Simetrik düğüm olarak da bilinmektedir.

    Türkiye'de özellikle Isparta'nın tüm dokumaları ve Sivas ve Hereke bölgelerinin bazı dokumaları haricinde, Kafkasya'da, Batı ve Kuzeybatı İran'da dokunmuş olan halılarda Türk düğümü kullanılmıştır.

    Türk düğüm tekniği ilmenin iki çözgü telinin de etrafına dolanarak çözgü tellerinin arasından çıkarılma yöntemiyle bağlanıp ve kesilmesi ile yapılır.Bu sayede düğüm iki çözgü telini de sarmış olur.

    Türk düğümü tekniği ile dokunmuş bir halının tüyleri halı eskidikçe aşınmaya ve dökülmeye başlasa bile düğümün asıl ipi yani lupu kalır, halının atkı ve çözgüsü görünmez. Bu sayede halının desen güzelliği ile rengi uzun yıllar korunur.

    Türk düğümü her iki yönden de sarıldığı için bir ucundan çekilse bile sökülmez, çıkmaz; tam aksine daha da sıkılaşır.

    3- Türk düğümünün atılması diğer düğümlerin atılmasından daha zordur ve daha fazla zaman alır. Bu nedenle aynı düğüm sıklığında olan iki halıdan Türk düğümlü olanı daha makbuldür, daha çok tercih edilir.

    Türk düğümünün bu teknik özelliği sayesinde çok sayıda eski Türk halıları güzelliklerinden hiç bir şey kaybetmeden günümüze kadar ulaşabilmiştir.

     
    (Bkz: gördes)
  2. atılması İran düğümünün atılmasından daha zor olan ve daha fazla zaman alandır. Bu nedenle aynı düğüm sıklığındaki iki halıdan Türk düğümlü olanı daha makbuldür ve tercih edilir.

    ben de nereden biliyorsam artık bunu.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.