Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
okyanuslardaki ve denizlerdeki çöpleri toplayan cihaz.
3 ekim 2019 tarihli bir habere göre Danimarkalı bilim insanlarının okyanus ve denizlerdeki plastik çöp yığınlarını temizlemek amacıyla geliştirdikleri cihaz çöpleri başarıyla toplamaya başlamış.
ilk çalışmalar hawaii - california arasındaki büyük pasifik atık yamasında başlamış. yama 617.763 kilometrekarelik bir alan. fransa'nın 3 katı büyüklüğünde. atıklar her yıl 100.000 den fazla balina, fok ve yunusun ölümüne neden oluyormuş.
projenin mucidi boyan slat. havacılık ve uzay mühendisliği okumuş. 17 yaşından beri bu proje üzerinde çalışmış. metrelerce uzunlukta, altında ağ sistemi olan, suda yüzen bir boru çöpleri topluyor. miktoplastik atıkları dahi topladığı belirtilmiş. atıkların arasında araba lastiği, tonlarca balık ağı, her türlü plastik atık var.
"slat 16 yaşındayken ve yunanistan'da dalış yaptığı dönemde hala okuldaydı ve ilk önce denize atılan plastik miktarını gördü: "aşağıda balıktan daha çok çanta vardı" diye belirtiyor. iki yıl sonra bir çözüm bulup, altı ay sonra üniversiteden ayrılıyor ve the ocean cleanup'ı şirket olarak kuruyor. 1,57 milyon sterlini, bir kitlesel fonlama kampanyası ile toplamayı başarıyor. ardından toplamı 28,56 milyon sterline varan yatırımın ile beraber, şirketine araştırmacılar ve mühendisler olmak üzere 65 ücretli personeli dahil ediyor. 23 yaşındaki slat, kıyıya çıkan ilk plastiğin önemli bir kilometre taşı olacağını söylüyor."
her yıl ortalama 8 milyon ton plastik atık okyanuslarda birikiyor. plastik atıkların %90 ı geri dönüşüme giremiyormuş.
800.000 ton balık ağı aynı şekilde birikiyor.
projedeki yeni hedefleri ise bir yıl boyunca atıkları tahliye etmeye gerek kalmadan cihazı çöp toplayabilecek hale getirmekmiş.
mag.turkishplastics.net sitesinden ve yesilist.com dan toparladım.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |