Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

motivasyon düşüklüğü

paylaş araştır

 

  1. Kişinin bir işi yapmaya, başarmaya yönelik bir isteğinin, azminin, hevesinin ya hiç olmaması ya da yeterli düzeyde olmaması durumudur. Beraberinde başarısızlık kaçınılmazdır.

    Özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin en büyük sıkıntısıdır. Motivasyon Bir amacı, bir hedefi tutturmaya yönelik en önemli araçtır. Kazanma ve başarma arzusu yeterince yoksa kişi boşa kürek çeker, yorulduğu ile kalır, olumlu sonuç alamaz. Bu tür motivasyon düşüklüğünün yaşandığı durumlarda kişi kendini motive edici şeyi kendi kendine bulabilmelidir. Çünkü motivasyon dışardan belli bir seviyeye kadar yükseltilebilir. Maksimum motivasyon için kişi kendini iyi tanımalı, neyi, nasıl, hangi şartlarda en iyi gerçekleştirebileceğini bilmeli ve hayatındaki değerleri önem sırasına göre doğru bir şekilde koyabilmelidir. "Beni en iyi ne motive eder" sorusunun cevabı net bir şekilde bulunabilmişse motivasyon düşüklüğünü aşmak için o şeye tutunmakla işe başlanabilir.

    Mesela üniversite sınavına hazırlanan bir öğrenci için "ben bu sınavı neden kazanmalıyım" sorusuna, "daha fazla para kazanmak için, prestij için, ailemi mutlu etmek için, kendimi mutlu etmek için .." şeklinde farklı farklı cevaplar verebilir. Ancak öğrenci beyninde "sınavı kazansam da kazanmasam da ne fark eder, üniversiteyi kazananlar da işsiz zaten, iş hayatı zaten çok zor, çalışsam da başarılı olamam ki" gibi düşünceler dönmeye başlayınca sınavı kazanma arzusu azalmaya başlar ve sınava çalışmakta zorlanır.

    Motivasyon düşüklüğü üretkenliğin de en büyük düşmanıdır. Motivasyonu düşük olan kimse tembelliği tercih eder, birşey ortaya koymak için çaba göstermez. İş hayatında da bu tarz kişilerle çalışmak zordur, iyi takım arkadaşı değildirler, çoğunlukla çevresindekilerin de motivasyonu düşürürler.

    Motivasyon, içsel itici güç, bir nevi buharlı trenlerdeki kömür gibidir, nasıl ki kömür yanmadan açığa çıkan ısı suyu ısıtıp, buharlaştırmadan tren hareket etmiyorsa, motivasyon da başarının yakıtıdır, eksik olduğunda kişi yapmak istediklerini gerçekleştiremez. Uzun süre düşük motivasyonda kalan kişiler, hayattan bir beklentisi olmadan, amaçsız yaşarlar, ki bu çok tehlikelidir. Kişi kendi başına motivasyonunu yükseltici bir unsur bulmakta zorlanıyorsa çevresindeki motivasyonunu yüksek olan kişilerden ya da bu işle uğraşan profesyonel kişilerden destek alabilir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.