Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
doğu karadeniz ve özellikle trabzon yöresine ait geleneksel bir yemektir. bazı yörelerde muhlama adı da verilir. bir şehir efsanesine göre sabah kahvaltıda kuymak yiyen akşama kadar en ağır işte de çalışsa kuvvetten düşmez ve de acıkmaz. tabi ki kullanılan malzemelerin doğal ve yöreye has olması koşuluyla.
bu efsane doğrumudur bilmem ama bildiğim birşey var günlerdir entry girmeme rağmen hala yazarlığım verilmedi. bu yazarlığı alabilmek için daha ne yapmam gerekiyor bilmiyorum doğrusu. elimden geldiğince başlıkla alakalı sözlük formatı çerçevesinde mantıklı entry ler giriyorum
sözlükten sorumlu editör arkadaştan ricam yıllardır memurlar net çatısı altında gerek forumda gerekse son zamanlarda genel iletilerin açılmasıyla birlik o bölümde oldukça fazla zaman geçirdim ve şimdi yeni eklenen bu formata sanki memurla netin acemisiymişim gibi çaylak durumunda bekletilmem gerçekten acı bir durum ve bu durumun değerlendirilmeye alınıp yazarlığımın verilmesini çok çok rica ediyorum zira bu şekilde kendi kendime konuşmaktan şizofrene bağlama olasılığım giderek artıyor.. saygılar
bir egeli olarak damak tadıma hiç uymamasına rağmen ilginç bir şekilde beni kendine bağlayan, Karadenizlilerin kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceği. yapımı çok kolaydır ancak karadenize has malzemeleri temin etmek zordur. tabi büyükşehirlerde de yöresel marketlerden çok çok yakın malzemeler temin edilebilir. tereyağı, mısır unu ve karadenize has bir peynirle yapılır bunun muadili olarak telli peynir ya da eritme peynir kullanılabilir çünkü kıvam olarak uygundur. iki kişi için yapılışına gelince;
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ eritilir(bakır tava en uygunu ancak ben seramik kullanıyorum), eridikten sonra 2 yemek kaşığı mısır unu ilave edilerek hafif kavrulur. kavrulduktan sonra 1 su b. dolusu soğuk su ilave edilir (kıvama göre biraz daha eklemek gerekebilir.) su hafif kaynadıktan sonra peynir ilave edilir biraz karıştırılır ve bir daha karıştırmamak üzere kapağı kapatılır. tereyağı hafif hafif üst kısma çıkana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
ilk yediğimde farklı bir tada maruz kaldığım ama daha sonra alıştığım/alıştırıldığım bir yemek.
ah yengem burada olsan da yapsan
(tebessüm)
Trabzon'un bana göre en lezzetli yiyeceğidir. Tel peyniriyle yapılır uzadıkça uzayan o peynirden gelen doğal tereyağı kokusu da bonusudur. Evde de yapılabilir ama o malzemeler maalesef yerinde yapılanın yerini tutmuyor bence.
Bir de tel peynir hariç diğer alternatifler aynı sonucu vermiyor. Kuymak muadil kabul etmeyen bir lezzet, asi. Karadeniz'in hırçın dalgalarını çaktırmadan bünyesinde eritmiş.
İlk yediğimde; bunun şekeri veya tuzu mu eksik dediğim. İkinci bir şans verip en merkezinde yiyip anlayalım dediğim ve Trabzon Hamsiköy'de Ahmet Usta'nın mekanında yiyip yiyip bu yemeğin bir şeyi eksik ama hala bulamıyorum dediğim aş kendisi. Karadenizli arkadaşlar kızabilir (ki Ahmet Usta baya bi kızmıştı, çünkü ne ben ne eşim yiyemedik) ama Doğulu biri olarak bana hiç hitap etmedi.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |