1 2 3 4 5 6 7 8

ittihat ve terakki cemiyeti itc

paylaş araştır şikayetçiyim

 

  1. rumeli elden gidiyor korkusuyla ve o zamanlar osmanlıyı rumeli ile özdeş görenler tarafından kurulan makedonya merkezli aksiyon hareketidir. Bünyesinde her görüşten insanlar bulunur.

    bilinenin aksine mehmet akiften, elmalılı hamdi yazıra ve said halim paşaya kadar o dönemin önde gelen tüm isimleri birer ittihatçı idi. Yine sanılanın aksine itc, jön türkler gibi motivasyonunu abdulhamidin tahttan indirilmesine bağlayan bir hareket değil tam ersine rumeli dolaysıyla devletin elden gitmemesine odaklanan bir harekettir.

     
  2. Abdülhamit'in istibdat yönetimini devirerek, tekrardan meşruti monarşi sistemine geçiş yapabilmek için kurulan örgüt. aynı zamanda, cumhuriyet devriminin en önde gelenlerinin de vaktiyle üyesi oldukları ve dönem şartları göz önünde alındığında gayet de ilerici olan örgüt.

    fakat ne hikmetse, ne halt olsa tüm kötülüklerin anası şeklinde bir itibarı var bunların. yok efendim darbe yapmışlar. ya yaptıysa darbeyi mükemmel ilerleyen bir demokrasiye yapmadı ya, tek vasfı ailesi osmanlı soyundan olduğu için padişah olan zatı devirerek, halkın seçtirdiği meclisi açtırarak yaptı! bana göre de bu darbe değil bildiğin devrimdir.

    diğer suçlama 1.dünya savaşına girmeleri, eee yani Osmanlının paylaşımı yapılmış batılılar ve rusya arasında, herkes savaşın bitmesini bekliyor, devlet maaş ödeyemez vaziyette, ne olsaydı, yani paylaşım planları yapan rusya-ingiltere ve fransa saflarında mı savaşa girilseydi? onlar da bayılıyordu zaten bu hasta adama. çareleri yoktu ve sığınacakları tek liman almanya yanıydı. kısacası bu savaşın dışında kalma gibi bir ihtimalleri maalesef yoktu. Abdülhamit de olsaydı savaşa girilecekti.

    hataları yok muydu, elbette tonla vardı, muhalif vekillere suikast, maceraperestlikleri, devlet yönetmede hazırlıksız ve fena halde tecrübesiz olmaları gibi, fakat bu adamların hiç biri hain değildi, imparatorluğu kurtarmak isteyen ve bu uğurda ölümü bile göze alan vatansever insanlardı.

    son olarak, en önde gelenlerinden enver Paşa'nın askeriyedeki alaylılara yol vermesiyle önü açılan mektepli subaylar olmasaydı(bu arkadaşlar milli mücadele kahramanları), milli mücadele hiç kazanılamayabilirdi.

     
  3. hep haklarında kitap okumaya karar verdiğim ama bir türlü okumaya fırsat bulamadığım, günümüz koşulları ile değerlendirilen kurum . Halbuki bir tarihi olayı o dönemin koşullarına empati yaparak değerlendirmek gerektiğini her zaman insan unutuyor. Şeyhülislamdan tut da dönemin tüm aydınlarının bile katılmış olduğu bir ideolojide farklı sesler mutlaka olacaktır ve bu cemiyeti enine boyuna araştırmak lazım gelir diye düşünüyorum.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam