Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
İlk önce Hindistan'da ortaya çıkmış, daha sonra zaman içinde Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'ya yayılmış bir din.
putperestlik ve reenkarnasyon inancı üzerine kurulu,allah, peygamber, vahiy, ahiret, cennet, cehennem ve hesap vermek inancı olmayan, inananların nirvana dedikleri, maddede yok olma mertebesinden başka bir amaçları olmayan saçmalık.
mutlak bir tanrı anlayışı içermediği için dinden ziyade hayat felsefesi olarak da kabul edilen asya kökenli bir inanış.
genç erkeklerin hayatının bir kısmını Budist manastırında geçirmesinin ardından buda rahibi sayıldığı, turuncu renkli giysilerle ve çıplak ayakla dolaşmalarıyla tanınan dini öğreti.
Budizm felsefesinde Tanrı'ya yer olmadığı gibi doğayı da esas almaz. Yaratıcı ve yaratılanla pek ilgilenmez. Çözüm aradığı esas sorun acılı dünya gerçeğidir, toplumun acılı yaşam özellikleridir. Daha sonra Budizm adı altında günümüze kadar güneydoğu Asya'da önemli bir topluluğun yaşam felsefesi olarak varlığını sürdüren bu öğreti, temel toplumsal özellikleri açısından bir ahlak felsefesidir, bir ahlak reformudur.
Budha Zerdüşt geleneğinden etkilendiği gibi, her iki tarafı, doğuyu ve Batı'yı etkilemiştir. Mistisizle yakın bağları vardır. Çilecilik, arzulardan kesilme, yalnız yaşam gibi yöntemler, egemen sömürücü sınıfın sınır tanımaz bencilliğini kavrama ve onu sınırlandırma gereğini ortaya koymaktadır. Böylesine yaşam deneyimleri nefsi terbiye ettiği gibi, beraberinde içgörü, ariflerin bakış açısı, fazlalıkların kör ettiği vicdana geliş yöntemi vardır.
Fakat şu anda bu felsefe tam olarak böyle yaşanılmamaktadır. Birçok düşünce, felsefe ve inanc harmanına dönüşmüştür.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |