Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
İsimleri:yemliha, mekselina, mislina, mernuş, debernuş, şazenuş, kefeştatayyuş ve köpekleri kıtmir. Kafirin zulmünden kaçıp saklanmışlardır ve 309 yıl uyuyakalmışlardır.uyandıktan sonra da tekrar vefat eden ve Kur'an'da bahsi geçen gençleri ve birde köpekleri Kıtmîr'i ifade etmektedir.Bunların hepsi Allah dostu ve cennetliktir.
yaşandığı rivayet edilen mağaraların en meşhuru bugün tarsustadır.
orada yaşadılar mı yaşamadılar mı bilinmez ama tarihi ve manevi açıdan kesinlikle gidilip görünmesi gereken bir yerdir.çocukken bir ziyaretimde orada ki yaşlı bir amcadan mağara içinde gizli bir tünel olduğunu ve bu tünelin arabistana kadar uzandığını fakat sonradan kapatıldığını duymuştum. her ne kadar şu anda düşününce saçma gelse de o dönem çok etkilenmiştim.
Mağaranın bazı özellikleri Kuran-ı Kerimde belirtilmiş.
Bu bilgilere dayanılarak olayın geçtiği mağaranın nerede olabileceği hakkında çeşitli fikirler ileri sürülmüş.
Rasûlüm! Orada bulunsaydın güneşin doğduğu zaman onların mağaralarını sağ taraftan dolaştığını, battığı zaman ise onları sol taraftan makaslayıp geçtiğini, böylece üzerlerine doğup onları rahatsız etmediğini görürdün. onlar mağaranın genişçe bir yerinde idiler. Onların bu şekilde korunmaları Allah'ın kudretini gösteren delillerden biridir. Allah kimi doğru yola erdirirse, işte gerçekten doğru yola ermiş kimse odur. Kimin de yoldan sapmasına fırsat verirse, artık sen ona doğru yolu gösterecek bir yardımcı bulamazsın. ( Kehf- 17 )
Mağaranın yön olarak kuzeye ya da güneye baktığı anlaşılabilir. Doğuya ya da batıya bakmadığını kesin olarak söyleyebiliriz.
Kuvvetle muhtemel mağaranın girişi kuzey yönüne bakıyor olmalı.
Roma devletinin egemen olduğu coğrafya belli.
Bu coğrafyada güneye bakan bir mağaranın tüm gün boyunca güneşe maruz kalacağı tahmin edilebilir.
Bakı olarak kuzey yarım kürede bir dağın yamacında ya da herhangi bir yerinde bulunan mağara girişi eğer güneye bakıyorsa, içindekilerin güneşe maruz kalmaması imkansız gibi görünüyor.
ayrıca mağaranın geniş bir mağara olduğunu da anlıyoruz.
bu koşulları taşıyan mağaraları tahmin etmek, bahsi geçen yürüyerek ulaşılabilen şehri bulmak çok da zor olmasa gerek.
Günümüzde İzmir-Selçuk- Efes'te bulunan Panayır Dağı eteklerindeki bir mağara hıristiyanlarca yedi uyurlar mağarası olarak kabul ediliyor.
Tarsus Yediuyurlar mağarası: diğer mağara ise mersin tarsus'ta bulunuyor. müslüman ve hıristiyanlarca kutsal kabul ediliyor. ziyaret dağı adı verilen bir bölgede bulunuyor.
Kahramanmaraş Afşin ilçesinde de yakınlarında bir külliye inşa edilmiş olan ismi yedi uyurlar mağarası olan bir mağara bulunuyor.
Diyarbakır Lice'de de bir yedi uyurlar mağarası mevcut.
Bazı araştırmacılar kehf suresi 25. ayet mealinde geçen, mağarada kalma süresi ile ilgili ifadenin 300 artı 9 olarak değil 300 çarpı 9 olarak anlaşılması gerektiğini ileri sürüyorlar.
kelimelerin kökenini irdeleyen bir çalışma yapmışlar.
ayrıca yanlarında bulunan paralardan varaka olarak bahsedilmesini de incelemeye ve irdelemeye değer bulmuşlar.
zannettiğimizden çok daha gizemli ve farklı bilgilerle dolu bir sure Kehf suresi.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2025 MN Yazılım |