Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
Anlamı "arktikanın karşısında bulunan" olan bu kıta sıralamada 5. kıta olarak görünse de haritalama tekniklerinden dolayı dünya haritasının düz bir zemine açılmış olarak resmedilmesi nedeniyle olduğundan çok daha büyük görünmektedir. aynı akıbet Grönland ve Rusya toprakları için de geçerlidir. Yüzölçümleri kutuplara yaklaştıkça küçülen kara parçaları haritalama tekniğinin azizliği nedeniye devasa büyüklükte olan Brezilya, Hindistan gibi ülkelerle yarışır hale gelmiştir.
Antarktika tek başına dünya tatlı su kaynağı rezervinin %70 ini bünyesinde barındırmaktadır. Çok daha eski zamanlarda varlığından haberdar olunduğuna dair çeşitli ipuçları bulunmasına rağmen kıta üzerindeki çalışmalar tam olarak ancak 20. yüzyılda başlamıştır. Piri Reisin bir haritasında ki bu harita Topkapı Sarayındaki çalışmalar sırasında ortaya çıkarılmıştır, akıl almaz bir şekilde antarktikanın çizilmesi ve buzlarla kaplı olmadan normal kara parçası olarak gösterilmesi kafaları iyice karıştırmıştır.
Antarktika üzerine doğru dürüst ayak basılmadığı için gizemli olayların, ufologların teorilerinin merkezi haline gelmiştir zamanla. Bir uydu görüntüsünde mesela gökten çarparak düştüğü ve kayarak iz bıraktığı açıkça belli olan bir enkaz , başka bir görüntüde ise piramidi andıran üç şekil tespit edilmiş. Bir zamanlar buzullarla kaplı olmadığı, dünyadaki eksen kayması nedeniyle zamanla son halini aldığı bu nedenle buzlarının altında saklı kalmış medeniyet kalıntıları falan bulunabileceği de varsayımlar arasında.
Gezegenin Kara Kutusu adlı belgeselin yeri. Sanayi ve Teknoloji Bakanının bu aralar önemsediği yer. Oraya ekip filan gönderiyor çalışmalar yapsın diye. Bayrağımız var orada dalgalanıyor. Üssümüz filan var.
Karalar üzerindeki en derin nokta 2019 yılında Antarktikada Denman buzulunun altında keşfedildi. Buzla dolu kanyonun derinliği deniz seviyesinin altında 3,5 kilometreye kadar iniyormuş . Karalar üzerinde bu derinliğe ulaşabilen herhangi bir çukur yokmuş. Sadece okyanus tabanında bundan daha derin noktalar bulunabiliyormuş . Şimdiye kadar karalarda bilinen en derin nokta ise Ürdün İsrail sınırında bulunan Ölüdeniz kıyısı olarak belirlenmişti ve sadece deniz seviyesinden 413 metre alçaktaydı.
Bahsi geçen Denman kanyonunun en derin noktasında genişlik 20 kilometre , kanyonun boyu ise yaklaşık 100 kilometre. Haritalamaya bakıldığında dünyanın o bölgesindeki çok derin bir çatlak gibi görünüyor.
Antarktika dünyanın en kurak yeri ve bazı bölgelerine 2 milyon yıldır yağmur dahi yağmadığı belirtiliyor . Hiç kar bulunmayan kuru bölgeleri de mevcut .
forum.donanimhaber.com/antartikada-toprak-var-mi-yoksa-tamamen-buz-mu--83220090#&gid=1&pid=34ca13c756003d1d5ae4b3f3a645ff22-83220576
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |