Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

kerimuzay

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

63 entry 32 konu hiç puanı yok
08.04.2017 18:27 son işlem tarihi takip etme takip et

Zımmi

Hıristiyan ve yahudilerin; özel bir vergi ödemeleri karşılığında, Müslüman devleti içerisinde dinlerini değiştirmeye zorlanmaksızın, ama ikinci sınıf bir tebaa olarak yaşamlarını sürdürmelerine imkan veren düzenlemedir. Zımmi cemaatler, kendi işlerinin yönetiminde belirli bir özerkliğe sahip oluyor ama Devlet temsilcileriyle görüşmelerinde dini önderleri tarafından temsil ediliyor. Loğu kez bu sisteme millet sistemi denildiği olmuştur.

08.04.2017 14:29
  1. reval mülakatı

    9 ve 10 haziran 1908'de estonya'nın eski ismi olan reval'de yapılan görüşmedir. görüşme ingiltere ile rusya arasında yapılmış olup, bu toplantı hem almanya hem de osmanlının tepkisine neden olmuştur.

    osmanlının 1850 sonrasında dağılmamasının asıl nedeni ingiltere idi. ingiltere rusya'nın ortadoğu ve balkanlarda gücünü artırmasını istemediği için osmanlının bölünmesini istememiştir.

    ancak reval görüşmesi, ingiltere'nin artık fikrini değiştirdiği olarak algılanmış ve bu durum hem osmanlı padişahı 2. abdulhamidi hem de abdulahamidi devirmek isteyen ittihat ve terakki üyelerini telaşlandırmıştır. zaten bu görüşme sonrasında, osmanlının parçalanacağını düşünen enver paşa balkanlarda dağa çıkmış ve iki yerde meşrutiyet ilan etmiştir. abdulhamid, 3. ordunun istanbula yürüme tehdidi nedeniyle, 30 yıl boyunca tatil ettiği kanuni esasiyi yeniden yürürlüğe koymuştur. tüm bu olaylar 1908'in haziran ve temmuz aylarında olmuştur.

     
  2. abdulhamid dönemindeki toprak kayıpları

    abdulhamid döneminde kaybedilen topraklardır. her ne kadar abdulhamidi, tek karış toprak kaybetmeyen hükümdar olan gösteren bazı çeveler bulunmasına rağmen, abdulhamin döneminde bir çok yer kaybedilmiştir.

    - 93 harbi sonrasında 3 mart 1978'de ayastefenos anlaşması imzalanır. osmanlı'nın çöküş belgelerinden olan bu anlaşma, ingiltere'nin müdahelesi ile biraz hafifler. ingiltere rusya'nın balkanlar ve ortadoğuda hakimiyet kurmasını önlemek amacıyla berlinde bir konferans tertpiler. berlin anlşamasıyla, ayastefanos şartları biraz hafifler. biraz hafifler şu şekildedir: bulgaristan toprakları prenslik lur, bosna hersek vilayeti avusturya macaristan'a bırakılır, romanya, karadağ ve sırbistan bağımsızlığını ilan eder, niş ve etrafı sırbistana bırakılır. kars, ardahan, batum, artvin sancakları rusya'ya verilir.

    Ama abdulhamid dönemindeki toprak kayıpları bunlarla sınırlı değildir.

    - Tunus 1881 yılında fransa'nın olur.

    - yine 1881'in 2 temmuz'unda koskoca teselya bölgesi ve narda kazası berlin anlaşmasının bir maddesi uyarınca yunanistana verilir.

    - mısır, 1882 yılında ingiliz işgaline uğrar.

    - doğu trakya 1885 yılında bulgaristan ile birleşti.

    - 1897'de girit'e muhtariyet verildi.

    Devlet o kadar güçsüzdür ki, 1897'de yunanistan ile giriştiğimiz savaşaı sahada kazanmamıza rağmen, avrupa'nın araya girmesiyle masada savaşı kaybettik.

    sultan abdulhamid döneminde elden çıkan doğu rumeli, kıbrıs, mısır ve tunus topraklarının yüzölçümleri, balkan ve birinci dünya savaşında sonra kaybettiğimiz toprakların yüzölçümünden daha fazladır. (Murat bardakçı-Enver)

     
    (Bkz: II.Abdülhamid)
  3. II.Abdülhamid

    33 sene iktidarda bulunan osmanlı padişahı olup, iktidarı dört döneme ayrılmaktadır.

    1- 31 ağustos 1876- 23 aralık 1876: Henüz iktidarının ilk aylarıdır. Gücü eline almamıştır. Abdulaziz ile beşinci muradı deviren mithad paşa gibi devletin güç sahiplerine karşı elini güçlendirmeye çalışmaktadır.

    2- 23 aralık 1876- 13 şubat 1878: Kanuni esasi ilan edilmiştir. Yani Anayasa vardır. Meclis açılmıştır. Ama bu sadece 1 yıl 1 ay 20 gün sürer.

    3- 13 şubat 1878- 23 temmuz 1908: Rus harbi ile birlikte (1877-1878 Rus savaşı) Rusların istanbul yeşilköy'e kadar gelmesi üzerine, kanuni esasi askıya alınıp, meclis tatil edilir ve güç tek başına abdulhamide geçer. Abdulhamid, imparatorluğu yıldız saray'ından yönetir.

    4- 23 temmuz 1908-27 nisan 1909: Enver paşanın dağa çıkması sonrasında abdulhamid, 30 yıldır tatil ettiği anayasayı yeniden yürürlüğe koymak zorunda kalır.

     
  4. van kahvaltısı

    ankara'da en güzelini s'nur kahvaltı sarayında yiyebileceğiniz kahvaltı türüdür. https://tr.foursquare.com/v/snur-van-kahvaltisi--et-mangal/53804505498e54e075c5e570

     
  5. fethiye

    büyük dünya savaşı sırasında, osmanlının istanbul mısır arasındaki teyyaresini kullanan ancak teyyarenin golan tepelerine düşöesi sonrasında şehit olan Fethi beyden ismini alan Muğla'nın küçük ilçesidir. feth beyin naaşı golan'dan alınarak suriye'ye getirilmiş ve selahaddin eyyübinin türbesinin bulunduğu bahçeye defnedilmiştir.