Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

haziran 2021 yılına kadar işçi çıkarma yasağı

paylaş araştır

 

  1. covid-19 sebebiyle işçi çıkışını engellemek adına konulan yasak.

    ilk fesih yasağı 19 ağustos'da sona eriyordu ama resmi gazete de yayınlanan karara göre üçer aylık zaman dilimleriyle haziran 2021 yılına kadar bu yasak devam edecek.

    bu yasak devam ederken işverene'de ücretsiz izin hakkı devam ediyor. şimdi işveren işçiyi çıkaramayacak istese de, işçi de çıkamayacak. kendi isteği ile çıksa kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı sorunu ile karşı karşıya kalacak. işveren çıkarsa ceza-i müeyyidelerle karşı karşıya kalacak. kısacası iki ucu pis değnek.

    şimdi bu karar neye göre verilmiş anlamış değilim. işçiye bir yıl boyunca bin lira gibi bir ücret ile geçin deniyor. peki işçi nasıl geçimini sağlayacak. inanılmaz derecede bir çok üründe fiyat artışı var. bununla uğraşmak yerine altının hızını nasıl durdururum diye düşünülse ne vardı.

    şimdi bu iş hem işçiye hem devlet için eksilerle dolu.

    eee geçinemeyen işçi bir yerlerde çalışacak, sigortasız bir şekilde. kısacası kayıt dışı istihdamın yolunu açtıklarının farkında değiller mi? gerçekten bunu merak ediyorum. bu şartlarda insanlara başka çare bırakmadınız. işçi gidecek bir yerde çalışacak hiçbir sosyal hakkı olmadan, çalıştıran da sgk, gelir vergisi gibi bir çok şeyi cebine atacak.

    biraz düşünerek hareket edilseydi keşke. ülke şartları düşünülmeli ve işçi bu ücretle nasıl geçinsin hiç değilse asgari ücret verelim denseydi ama yok oğlu yok.

    sarayda yaşayınca bunlar düşünülmüyor demek ki. gerçekten çok üzücü bir durum. hem çalışan adına hem devletim adına. devlet vergilerle kalkınır ama kayıtdışı istihdam sayesinde kasasına bir şey girmeyecek. ha hasbelkader tespit ederlerse anca..

     
  2. üç ayda bir cumhurbaşkanımızın onaylamaması için büyük bir çoğunluğun dua ettiği karar. bu kritik ortamda yapılmaması gerekiyor ya da daha başka çözümler olmalı ama bu olmamalı. insanlar gerçek anlamda mağdur olacak. işveren kalifiye elemanı elinden kaybetmeyecek ama ücretsiz izne göndermekten de çekinmeyecek. hiç değilse ücretsiz izin kısmı da yasak kapsamına alınsaydı da; o zaman işverenlerin seslerini duysaydık. şimdi hiçbirinin sesi çıkmıyor. ha çalışanlarında çıkmıyor ama bu süre uzadıkça canları yandıkça, sesleri çıkacak ama bu sefer de kimseler duymayacak.

    sendikaların kıdem tazminatı konusunda ki kararlığını bu yasak uygulaması için koymasını beklerdik ama onlarda yeterli konuşmadılar.

     
  3. üç aylık dönemlerle cumhurbaşkanına 2021 haziran ayına kadar uzatma yetkisi verilen yasak.

    bu yasağı hiçbir zaman onaylamadım ve hala da devam ediyor. 17 eylülde sona erecek olan yasak cumhurbaşkanı tarafından 2 ay daha uzatıldı.

    bu yasağın iyi niyetle yapıldığı konusunda şüphelerim var maalesef. çalışanı işverene mahkum ettiler. belki işçi yeni bir iş bulup daha iyi şartlarda iş bulup çalışacak. işverenin ücretsiz izin hakkı da baki kaldı. bu sebeple işçi de günlük 39 liralık ücrete mahkum edildi.

    işçi kendi isteğiyle çıksa kıdem, ihbar tazminatlarını ve işşizlik maaşını kaybedecek. işçi herhalukarda zararda. anlamsız şekilde bu işçiyi işten çıkarma konusunda bir inatlaşma var. kayıt dışı istihdam oluştu bu süreçte, devlet sürekli kayıp halinde ama fark etmiyorlar bunu. bir aileyi bin lira gibi bir ücrete mahkum edersen, her türlü olumsuzlukla karşılaşırsın.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.