Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

hazır yoğurdun bozulmaması

paylaş araştır

 

  1. aslında yoğurt olmamasından kaynaklanan durumdur.yoğurt diye aldığımız ürün gerçek bir yoğurt olsa bozulması gerekir.

    aslında yoğurt diye tükettiğimiz ürün, uygun ısıda süt şekeri ve proteinlerini tüketmeleri sonucu oluşan bakteri kolonisinden oluşan süt ürünüdür.yoğurt bakterisi olarak bilinenlerin içinde en yaygın olanları lac. bulgaria ve strep. termofilicustur. kaynatılıp pastörize edilmiş olan süt 40 derece civarı ısıya düştüğünde, içindeki laktoz ve protein sayesinde bu bakteriler için ideal besi ortamını oluşturmuş olur. bu süte başka bir yoğurtla mayalama uygulanınca elimizdeki süt de yoğurda dönüşecektir.yoğurdun p.h değeri 4 civarıdır. yoğurdun karakteristik ekşiliği ph asitlik değeriyle alakalıdır. yoğurdun tüketim ömrü uygun koşullarda saklanırsa iki hafta civarıdır. daha sonrasında yoğurdumuzun içinde ph değerini daha da düşürecek ve ekşimeye sebep olacak bakteriler çoğalır.bunlar yine başkaca lactobacillus ve streptococcus türleridir.

    hazır yoğurtlarda mikrobiyal aktiviteyi bitiren katkılar kullanıldığı için hazır yoğurtlar bozulmaz.hatta öyle ki aylarca buzdolabında tuttuğunuz hazır yoğurt bozulmaz, bu yoğurtların içinde bir canlı aktivitesi olmaz.bozulmayan bu ürün yoğurt değildir.yoğurt olarak üretilir ama yoğurt benzeri ürün olarak satışa sunulur.

    ayrıca en değerli kısmı olan yağı alınmış sütlerden yapılan hazır yoğurtların kıvamlı olması için içerisine nişasta da katılır.ayrıca kaymak tutması içinse yine başkaca ne olduğunu bilemediğimiz katkı maddeleri kullanılır; belki margarin, belki besin değeri bile olmayan başka katkılar.

     
  2. İçine katılan binbir türlü kimyevi maddelerden dolayı evrim geçiren yoğurdun yoğurtluktan çıkması.

    Bu sebeple asla ve katiyetle eve almıyorum. Kariyerde yaparım yoğurtda mayalarım. (Gülücük)

     
  3. raf ömrü uzun olması için içerisine katkı maddeleri katılması sonucu bozulmayan yoğurttur.salçada da olduğu gibi.asla doğal değillerdir.mecbur kalmadıkça tüketilmemelidir.vakti zamanında kimyager bir arkadaş suni yoğurt kaymağı oluşturmak için peçete kağıdı koyduklarını söylemişti. doğru mudur,bilinmez ama bizim ülkede yapılır mı?yapılır.

    sanılanın aksine yoğurt fermente bir süt ürünüdür,öyle katkı falan katılmaz. bozulmanın gecikmesi mayasının yanı saf starter kültürün lipoprotein çeper oluşturma konusundaki yeteneğidir. lipoprotein çeper su salma konusunda daha dayanıklı kararlı bir zar yapısı oluşturur. bunun katkı maddesi kullanılması ile alakası yoktur.sizin evde yaptığınız yoğurtta maya önceden kullanılmış ve yaşlanmıştır. ph dönmüştür ve kültür safsızlıklar içermektedir. bu durum daha fazla türde mikrorganizma çoğalmasına neden vermektedir. öyle koruyucu katkı falan katılsa zaten mikroorganizma olan maya ya da saf kültür çoğalmayacağından yoğurt da olamayacaktır. kurtulun şu herşeyde katkı var cehaletinden lütfen.

     
  4. Ev yapımı yoğurdun bir süre sonra bozulması ve hazır yoğurdun haftalarca bana mısın dememesinden kaynaklanan kanı.

    Bu kadar uzun ömürlü bir ürün olmasının katkı maddelerine bağlı olduğuna inanıyorum sonuna kadar. Eğer yoksa neden raf ömrü bu kadar uzun diye sorarlar.

     
  5. yağı ve kreması alınan süt yoğurtla mayalandıktan sonra tüketime hahır hale geldiğinde karıştırılırsa ancak ayrandan azıcık koyu olabilir. halbu ki kaliteli doğal bir köy sütüyle yapılan yoğurt mayalandıktan yani yoğurt halini alıp tüketilmeye hazır hale geldikten sonra karıştırılırsa pudingden daha kıvamlı, daha koyu olacaktır, hele bahsi geçen yoğurt koyun yoğurduysa salça kıvamında olacaktır.

    hazır olarak üretilen tüm süt ürünlerinin yağı ve kreması alındıktan sonra üretim yapılır. çünkü sütün kaymağı ve kreması en değerli, en çok para eden kısmıdır. bunun için yüzde yüz süt yağından üretilmesi gereken tereyağ diye marketten aldığımız ürünler margarin katkılı ürünlerdir ki bu margain katkısına tarım bakanlığı yönetmelikleriyle bile izin verilmiştir.

    kaymağı yağı ve kreması alınan sütten yapılan yoğurdun ayrandan az hallice olacağını söylemiştik. yağı alınan sütlerden market raflarında tüketime sunulabilir bir yoğurt üretebilmek için iki yol vardır. bunlardan birincisi ve maliyeti iki kat arttıran yöntem; sütteki su miktarını vakumlama, kaynatma gibi yöntemlerle yüzde 40-50 civarı azaltarak sütün birim hacimdeki kuru madde miktarını artırmak suretiyle kıvamlı yoğurt elde edebilmek, ikincisi ve maliyete hiç etkisi olmayanı ise sütün içerisine nişasta, sığır jelatini ve hatta domuz jelatini gibi kıvam arttırıcılar katmak suretiyle kıvamlı yoğurt elde edebilmek.maliyet göz önünde bulundurulunca üreticilerin hangi yöntemi tercih edeceğini tahmin etmek çok da zor değil...

    bunlardan her iki yöntemde de sütte yağ olmayacağı için yoğurdun kaymağı olmayacaktır. kaymaklı yoğurt üretebilmek içinse ayrıca margarin, mısır yağı, pamuk yağı, hatta mum yapımında kullanılan ve besin değeri olmayan parafin yağı ve hatta tabakalaşma özelliği olan kağıtsı selülozik katkılar kullanılmaya ihtiyaç olacaktır ve ayrıca katkı yağların doğal görünmesi için sarı boyalara da ihtiyaç olacaktır.

    ayrıca bu ürünlerin uzunca süre bozulmaması için ambalajları içinde mayalandıktan sonra bütün canlı faaliyetlerini durduracak koruyucularla muamele edilmeleri gerekecektir.

    cehaletle suçladığın kişiler sormaz mı şimdi sana süt ürünleri ve süt hijyeni dersini hangi kürsüden hangi hocadan aldın diye, hangi süt üretim tesislerine, hangi gıda kontrol laboratuvarlarına yolun düştü diye. ağzı olan konuşuyor ama aklı olan düşünmüyor. önce kendimiz ne kadar cahiliz onu bir sorgulamalıyız.

     
  6. brugge zihniyetinde kişilerin üretim yapmaması sonucu oluşan durum

    umarım bir mandıra sahibi veya bir süt işleme tesisi sahibisindir.çünkü tereyağ yerine margarin, kaymaklı yoğurt yerine sarı boya katılmış yoğurt benzeri ürün yiyor, süt yerine tüm yağı alınmış sütümsü ürünü içiyoruz.süt ürünleri üreticisi değilsen bile umuyorum ki senin gibi insanlar süt ürünleri üretimi yaparlar da, yoğurt yerine koruyucularla muamele edilen, canlılığı tamamen bitirilmiş ürünleri, tereyağ yerine margarini tüketmeyiz.olay kimin doğal yoğurdu üretebilip üretemeyeceği değil.olay bizim doğallığından eser kalmayan ürünleri tüketiyor olmamız.tüketiyoruz çünkü tüketime sunulanlar bunlar.ev yoğurdu market rafında tüketime sunulamaz.

    ve cehalet sevgili brugge bu ürünlerin masum olmadıkları konusunda tepki gösterenlerin karşısında durmakta, onları cahil ilan etmekte bence.

     
  7. organik=canlı

    yoğurt=bakteri

    bakteri=organizma

    bozulmayan hazır yoğurt = ölü

    canlılar çürür,toprak olur. çürümeyen bozulmayan canlı (organizma) değildir.

    hazır yoğurt bir nevi plastiktir.

    Yiyenlere afiyet olsundur.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.