Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

Cefr

paylaş araştır

 

  1. Kelime anlamı kuzu postuna yazıldığından ötürü cefr ismini alan Metin aktaş eseri. Nette Gaipten bilgi veren ilim denilmiş. Roman da bu yönde diyebiliriz. Fakat yazılış amacının biraz daha farklı olduğunu düşünüyorum. Şia temelli mezhep ya da daha öncesi düşünceye dikkat çekerek özelde Anadolu topraklarında var olan tekke, dergahlar ve kolları hakkında detaylı bilgi veriyor. Polisiye, macera karışımı ile kurgulanan eser, yazarın birçok kitabını okuduğum için şaşırttı açıkçası. Doğu dilleri ve kültürü halkında araştırma yapacağı iddia edilen bir kadın ve erkeğin Tuncelili bir pir'i de kendilerine rehber edinerek çalışma yapacağı ile başlıyor. Lakin peşi sıra gelen cinayetler ile evrenin sırrına ulaşmaya çalışan birçok enteresan kişi ve grup doğuyor. Masonları dahil.

    İşte romanın yazılış amacı dediğim durum bu sır etrafında şekilleniyor. Küçük küçük ipucular ile birçok bilgi veriliyor. Bu sır için bir tarikata üyeliğin şart olduğu dergahta Alman bayan kahramanın geçtiği yollar çok çarpıcıydı. Ölümle sınanma, açlık gibi korkunç fiilleri tek tek yenmesi okunmaya değerdi.

    Gelelim bu sırra... İslam elçisinin miraca çıktığı zaman ya da aslında günümüzde olan ayetler dışında dördüncü Halife Ali'de daha farklı, gizlenmiş ayetlerin (farklı bir kutsal kitap) ve sözlerin olduğu söylenmektedir. İşte tam da buna cefr deniliyor. Cefr, Ali tarafından saklanıyor ve bugüne kadar gelip bulunması ile oluşacak alametler ve bu cefrin insanlığın kurtuluşu olacağı üzerinden bir kurgu. İsmaili, karmatiler, Fatimiler'den tutun daha sayılarca şeyi barındırıyor içinde.

    Şifrelemeleri açıkçası biraz basit buldum. Cefrin bulunacağı son an ise umduğum gibi değildi. Daha doğrusu kitabın sonu kötü bitti. Sırda insanların ölümsüz olacağının bilgisi olduğu da söylendiği için ölüm hakkındaki çıkarımlar güzeldi.

    Ayrıca eserde büyük bir sorgulama da var. Anadolu'daki görüşler de ele alındığı için malum Bektaşilik, Alevilik, Caferilik üzerinde de çok duruluyor. Türkiye'de bulunan dergahlar da il il adres adres yazılmış. Değişik bir çalışma olmuş.

    Kalemi daim olsun.

     
  2. Ellerin dert görmesin konusunda başlığın boşverilip özetin çok güzel olması

     
    (Bkz: Ağzına baktırmak)(Bkz: eline sağlık)
  3. ebced ya da cifir ilmi olarak bildiğim konu. Kaynaklarda Kuran'dan önce de bilinen- Yahudiler tarafından da kullanıldığı belirtilen- hesap yöntemi.

    harflerin her birinin rakamsal değeri var ve bunlar kullanılarak geleceğe dair öngörülerde bulunuluyor. çocukken, bu ilme vakıf babamın arkadaşlarından birkaç örneğine rastlamıştım. matematik, sayıların sırları, kelam, gaybi anahtarlar falan... çok ilginç bir konu.

    omayraaa'nın bahsettiği kitabı ise bilmiyordum. çok derine inildiğini düşünmesem de okumak ilginç olabilir.

     
  4. Pisa anketini görür gibi olduğum başlık. Okuyan okuduğunu anlamıyor bazı benim gibi garipler de yazılan cümleyi anlayamıyor. Ah bu deli/yürek dizisinin olduğu günler ah. Şey yani yaşlandım da...

    Aslında yazar ya da kitapta yazılanlar cefr'i yahudilerden dahi daha eskiye dayandırıyor. Sümerlerden ve Akhenatondan da bahsediyor. Bu sırla dolu ilim ve argümanlar zamanla el değiştiriyor. Masonluğun bile kuruluş amacını cefri bulmak için kurulduğunu söylüyor. Bir takım şifreleme ve hesap zaten çok eski bir gelenektir ve her görüş, cemaat, ideoloji farklı taktik kullanıyor. İlgisi olanlar için bir giriş olabilir en azından merak uyandırıyor. Ha ben inanmıyorum o ayrı mesele. -gülücük

    Şu kırklar meclisi olayına da değiniyor. Enteresan. Bilmem kaç bin ayetin kaçından kaçı Ali'ye yazılmış ki bunlar bilinmiyor. Böyle şeyler işte...

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.