Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

antik dönemlerde kullanılan harçlar

paylaş araştır

 

  1. arkeo-tr sitesinde çok güzel özetlemişler.

    horasan harcı: bu meşhur harcın içine bazı organik materyaller de ilave ediyorlarmış.

    yumurta akı, kan, saman, kıl, bitki lifleri vs. gibi direnci arttırabilecek akla gelen her şeyi ilave etmişler. Kızılımsı toprak görüntüsünde olan bir harç. güçlü olmasıyla ün yapmış.

    alçı harçlar: piramitlerde bu harç kullanılmış. bağlayıcılıktan ziyade taşları düzgün yerleştirme hedeflenmiş. Hammaddesi alçı taşı ya da kireç olarak bildiğimiz malzemeymiş. pişirilip kurutularak bağlayıcılığının artması sağlanmışmış.

    kireç harçlar: kireç taşından tıpkı alçı gibi elde edilen harçlar. Sanırım alçı ile kireç aşağı yukarı aynı malzeme. jips, alçı taşının diğer adı; kireç taşı ise daha farklı bir malzeme.

    roma betonu: kum , çakıl ve kırma taş bağlayıcı malzeme ile birleştiriliyormuş. İtalya'dan çıkarılan bir volkanik toz olan Pozzolona bağlayıcı olarak etkili bir şekilde kullanılıyormuş. Bunun haricinde sulandırdıkları malzeme yanında alçı, kireç hatta kil bile bağlayıcı olarak kullanılabiliyormuş.

    pozzolona: Romalılar bu malzeme sayesinde su altında bile inşaatlar yapabiliyorlarmış.

    agrega: kum ve çakıl taşı karışımı olarak tanımlanmış. Birbirlerine nasıl bağlandıklarından bahsedilmemiş.

    günümüze kadar gelen taş iskeletlerin sıva ya da betonların izlerini acaba toprakta araştırıyorlar mıdır ?

    Diyorlar ki Mikelanj antik yunan yapı ve heykellerinden onların o sade beyaz görünümlerinden çok etkilenmiş ve sanatında aynı sadeliği benimsemiş.

    Halbuki tüm o yapılar ve heykeller kendi dönemlerinde rengarenk boyalıymış. Hatta göz alan parlak boyalarla kırmızıya, maviye , sarıya, fıstık yeşiline boyanmışlar. heykeller ilk halleriyle yarım kalmış gibi görünüyorken boyandıkları zaman sanırım ortamı Amerikan panayırlarına çevirmiş olmalılar. beğenmedim keşke bu görseller yüklenmemiş; bütün bunlardan haberimiz olmamış olsaymış.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.