Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
mısırın ana vatanı bildiğiniz gibi güney amerika. Hatta Meksika. yani yeni dünyadan eski dünyaya gelmesi çok yeni tarihli. peki öyleyse herkesin egypt dediği ülkeye biz neden mısır demişiz kafam karıştı biraz araştırdım.
Araplar Mısır ülkesine Gumhuriyet-i Mısr'al Arabiyye dediği için biz de Mısr yerine Mısır demişiz. Buraya kadar anladık. Mısr arapça kelimesini mısır olarak telaffuz etmişiz. Egypt kelimesi ise arapça olmayan, eski yunan kökenli , eski yunanlıların bölgeye verdiği isim. eski bir isimden zamanla dönüşmüş. Aigyptos kelimesinden. Zaten Mısırın yerli halkına Kıpti adını vermemiz de bu kelimeyle bağlantılıymış.
İngilizcede gypsy kelimesi de o halkın mısır kökenli olduklarını zannetmelerinden kaynaklanıyormuş.
Peki yediğimiz mısıra niye mısır demişiz ona bir bakalım. Tövbe estağfurullah kurcaladıkça neler çıkıyor. Şimdi şöyle söyleyeyim. Mısır bitkisi eskiden şimdiki kadar koçanlı iri yarı büyük ürünler vermiyormuş. Buğday boyutlarında küçük , buğdaya benzer bir bitkiymiş. Sanırım bizim topraklarımıza Mısır üzerinden geldiğinden adına da Mısır buğdayı denmiş. Bu anavatanının yeni dünya olmasını engellemiyor .
keepingfoodtrue.blogspot.com/2009/04/corn-in-our-history.html
Mısır Çarşısına gelince : Yabancılar Egyptian bazaar diyor. Spice bazaar da deniyor. 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmış. Önceleri Mısır'dan ve Arabistan'dan gelen ürünler satıldığı için çarşı Mısır Çarşısı ismini almış.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |