Türkiye'nin memur portalı |
Oturum aç Üye ol Parolamı unuttum |
şeker üretim işlemlerinde şöyle bir süreç söz konusudur:şeker fabrikasyonuna hazır duruma getirilmiş olan işlenmemiş kökün (şeker kamışı ya da şeker pancarı) ilk uygulamada önce şekerli suyu çıkarılır, saflaştırılır ve ısıtılarak, melas adı verilen kahverengi konsantre bir şurup elde edilir. Daha sonra bu şurup, son derece hızlı dönen bir makine aracılığıyla, melas ile şeker kristallerinin ayrışmasını sağlamak amacıyla santrifüjlenir. Bu ayrışma sonucunda ilk aşamada esmer şeker elde edilir. böylelikle beyaz şekerden daha az işleme tabi tutulmuş olarak, eriyiğin sahip olduğu bitki kökünden kaynaklanan orijinal ve doğal kahverengi de hemen hemen korunmuş olur.yukarıda açıklanan işlemlerden sonra melas adı verilen bu kahverengi şurubun uzaklaştırılmasını takiben uygulanan zincirleme tekniklerle de beyaz şeker elde edilir
esmer şeker fazla melas içermesi nedeniyle yapısındaki minerallerin ve vitaminlerin çeşitliliği yönünden zengindir.içeriğinde eser miktarda da olsa Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfor, Sodyum ve Demir minerallerinin yanı sıra B12, Niasin, Pantotenik Asit vitaminleri ve Kolin bulunmaktadır.Beyaz şekerin tatlandırma kuvveti esmer şekerden fazla olsa da yapısında vitamin ve mineral bulunmaz.
esmer şeker ile beyaz şeker arasındaki kalori farklılığı dikkate alınmayacak kadar azdır;Bir çay kaşığı esmer şeker 15 kalori iken aynı miktarda beyaz şeker 16.3 kaloriye sahiptir.
İletişim | Künye | Reklam | Sitene ekle © 2024 MN Yazılım |