Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

bil3e3

Bu üye Yazar

Bu üyenin profil sayfasına git

744 entry 466 konu hiç puanı yok
16.02.2016 10:39 son işlem tarihi takip etme takip et

arşiv malzemesi

Türk Devlet ve Millet hayatını ilgilendiren ve en son işlem tarihi üzerinden otuz yıl geçmiş veya üzerinden onbeş yıl geçtikten sonra kesin sonuca bağlanmış olup, kuruluşların işlemleri sonucunda teşekkül eden ve onlar tarafından muhafazası gereken, Türk Milletinin geleceğine tarihi, siyasi, sosyal, hukuki ve teknik değer olarak intikal etmesi gereken belgeler ve Devlet hakları ile milletlerarası hakları belgelemeye, korumaya, bunlarla ilgili işlem ve münasebetler bakımından tarihi, hukuki, idari, askeri, iktisadi, dini, ilmi edebi estetik, kültürel biyografik, jeneolojik ve teknik herhangi bir konuyu aydınlatmaya, düzenlemeye, tespite yarayan, ayrıca ait olduğu devrin ahlak, örf ve adetlerini veya çeşitli sosyal özelliklerini belirten her türlü yazılı evrak, defter, resim, plan, harita, proje, mühür, damga, fotoğraf, film, ses ve görüntü bandı, baskı ve benzeri belgelerdir.

16.02.2016 10:35
  1. tuzla

    Deniz, tuzlu göl ya da kaynak sularını tava denilen havuzlarda buharlaştırarak tuz elde edilen yerdir. Kısaca tuz elde edilen yer.

     
  2. tsunami

    Merkez üssü, yani ocağı deniz dibinin altında olan depremler, deniz depremi diye tanımlanırlar. Gerek bu depremler ve gerekse de deniz altı yanardağ püskürmeleri, şiddetli deprem dalgaları oluşmasına yol açar. Bu iki faktör, durgun günlerde bile, dev dalgalar biçiminde dalgalanmalar meydana getirir. Dalgaların yüksekliği, zaman zaman 20-30 m?yi bulur. Kıyıdaki körfezleri dolduran ve alçak kıyılarda kaya içlerine doğru hücum eden su kütleleri kıyılara yakın yerleşmelerde büyük can ve mal kayıplarına sebebiyet verebilirler. Özellikler Güneydoğu Asya kıyılarında sık rastlanır.

     
  3. tortul

    Değişik materyallerin parçalarının zaman içinde üstüste birikimiyle oluşmuş kompozit maddedir. Çökelme sonucu oluşmuşlardır. Bu kayaçlar büyük bir çeşitlilik gösterirler. Kireçtaşı, traverten, çakmaktaşı, tuz, kömür, breş, konglomera, kum ve çakıl gibi.

     
  4. tepe

    Bir doruk noktası ve onu çevreleyen yamaçlardan oluşmaktadır. Çevresine göre yükseltisi 500'nin altında olan küçük kabartılardır.örneğin İstanbul'da yedi tepe vardır.

     
  5. taraça

    Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça adı verilir.