Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

halay

paylaş araştır

 

  1. yörelere göre değişiklik gösteren, o yörenin kültürünü yansıtan, daha çok düğünlerde gördüğümüz oyunlar.

     
  2. corona virüs tedbirlerine uymadıkları için izmir kordon'daki kişilerin polis tarafından tespit çalışmalarına başlamasına sebep olan halk oyunu. sanırım bu kişilere cezalar kesilecek, bu halayın içerisinde olan kişiler 3150 liralık cezaya hazırlıklı olsunlar.

     
  3. sosyal mesafe kuralına uymanın imkansız olduğu halk oyunu türü.

     
  4. Ülkemizde büyük ordinaryüs profesör Dr. Mahmut tuncerin önderliğinde toplumun her alananda her yaş grubu içerisinde her mekanda gerçekleştirilen eğlenmek amaçlı folklorik oyundur.(gülücük)

     
  5. sanırım bu aralar ihtiyacım olan tek şey halay çekmek.. insan halaya ihtiyaç duyar mı demeyin. halaydaki o kabalığın arasında, birbirini hiç tanımayan ama el ele tutuşacak kadar da yakınlık kurma samimiyeti hiçbir yerde yok gibime geliyor. hani insan bazen derdini, elemini en yakınına anlatamaz da hiç tanımadığı birine hıçkıra hıçkıra anlatır ya.. işte tam öyle bir şey halaydaki o kalabalık ve yakınlık.

    ve yine insan baş edemediği acının üzerinde iki ileri bir geri gidip gelirken hem kurt diye o içindeki sancıyı döküyor hem de bütün hıncıyla çiğniyor ayakları altında..

    baş edemediği acı dedim zira halay parçalarının sözlerine dikkat ederseniz hepsi pek acıklıdır. normal ritimde yani yavaş çalınıp söylense insan oturup hüngür hüngür ağlar. çoğu halay parçasında ben hüzünleniyorum. bu yüzden; üstesinden gelemediği acının üzerinde tepinmeyi seçmiş bazı sanatçılar - ozanlar diyorum.

    ben halaydaki çemberi hayatımın bazı zaman içine girdiği kısır döngüye benzetiyorum. ne kadar uzaklaştığımı sansam kendimi hep başladığım yerde buluyorum, sonunda elimde olan tükenmiş bir ruh. halayda ise başladığım yere geldiğimde nefes nefese kalmış, yorulmuş bir beden. tek iyi yanı kısa süreli de olsa içimdekini dökmüş olmam..

    halaydaki sıralama da pek önemlidir bilirsiniz.

    halay başı olmak başlı başına bir meseledir. güçtür, ferahlıktır. dertten, kederden azade bir hayat sürmenin en gösterişli biçimidir. karşıdan bakana bir özentilik hissettirir. hani bazen şaşkınlığa sarılı bir keder cümlesi çıkar ya dilimizden '' ne hayatlar var '' der gibi.

    halayın ortaları kendi halindedir ve ne öndekine yetişme mecali vardır ne de arkasından geleni bekleme sabrı.. tahammül seviyesi ha bitmiş ha bitecek bir normda ilerler. '' baştaki hayat mı yaşayacağım, yoksa sondakiler gibi miyim '' kararsızlığında atar iki ileri bir geriyi.

    gelelim en sondakilere. en sonlar içine kapanık, kalabalıklarda yalnızlık çeken, göz önünde olmayan, hayatı hep arka sıradan izleyenler. onların öndekine yetişme derdi de yoktur, özenme gibi hissi de. önceleri ortadakiler gibi oldukları için onlara da özenmezler. tam bir teslimiyet ve kabulleniş edasıyla atılır adımlar. daha kötü ne olabilir ki hayatımda diyerek halayın sonunda halaya ayak uydurumazlar bazen. zaten bunu çok da dert etmezler. anlık da olsa mutlu olmaya ya da öyle gözükmeye çalışırlar. halayın sonlarına doğru zaten halayda bir onlar kalır. zira halayın üstadları baş ve ortalar farklı kişilere transfer olur yahut da araya sürekli kaynak olur ve böyle koparlar halaydan. yani o bilindik yalnızlık ile o koca alanda mahcup bir ifade ile devam etmeye çalışırlar. müzik bitsin içlerinden dua ederler ve terlemeleri aslında tepinmekten değil mahcubiyettendir.

    ne olursa olsun başı ile sonu senkronize olmuş bir halay uzaktan bakınca tek vücut gibi gözükür ve üstesinden gelemediği acının üzerinde tepinir. iyi de yapar!

     
  6. Halayın tarihçesi lanetin entry den kısa olabilir

    Bu da bir yetenek, adam halaya kitap yazmış :)

     
  7. Balay mı :)

     
  8. Balay ne ?

     
  9. #3koy düzeltme yaptın halk gördü bunu.

     
  10. #3koz halay çekiyormuş hissi ile yazdım, müzik biraz uzadı suppocum:)

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.