Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

ayasofya

paylaş araştır

 

  1. Bizans imparatoru 1.justinyen tarafından yaptırılmış katedral. İstanbul'un fethinden sonra camiye dönüştürülmüş, cumhuriyet döneminde ise 1935 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Mimar sinan tarafından istinat duvarlarının eklendiği ve o tarihten beri çökme görülmeyen mabet. Ayrıca dünyanın en eski katedralidir.

     
  2. şu an müze olan ama İstanbul'un fethinden beri olduğu gibi camii olarak görmek istediğimiz yer.

     
  3. sarayburnundan osmanlının 400 yıl idare edildiği saray.müze kart ile ziyaret edilebilir.

    öğrenci ve öğretmen için 20 liraya sınırsız gişeden çıkartılabilir.

    hareme giriş için ayrıca ücret ödemeniz gerekir.Çok geç giderseniz harem kapanıyor.gitmişken bitişiğindeki ayasofyayı gezebilirsiniz.ayrıca girişinde gravürlerden pek çoğunuz hatırlayacağı törenlerin yapıldığı çeşme bulunur.

     
  4. Yunanistan'ın aek takımının yeni yapacağı açıklanan stadının ismi.

     
  5. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra kendi parası ile Ayasofya'nın yerini aldı. Ayasofya fethin sembolü olan bir emanettir. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra ilk cuma namazını kıldığı, fethin simgesi Ayasofya'da 86 yıldır ibadet yapılmayan cami. O günden bu yana konu pek çok kez yargıya taşındı, Danıştay tarafından hep reddedildi.

    Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra kendi parası ile Ayasofya'nın yerini aldı. Ayasofya fethin sembolü olan bir emanettir.

     
  6. Sultan Fatih, savaş olmasına rağmen İstanbul'daki tüm kiliseleri hem yıkabilirdi hem de camiye çevirebilirdi. Fakat bunu yapmadı. Sadece bir tanesini sembol olarak cami yaptı, bu da çok anlamlıdır. Çünkü Sultan Fatih, Ayasofya?yı kendi parasıyla alıp vakfediyor. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u kılıç hakkıyla aldı ve dolayısıyla buna 'kılıç hakkı' da denilir. Ayasofya sadece bir kilisenin camiye çevrilişi değildir, aynı zamanda Fatih'in vakfıdır. Ayasofya?yı cami olarak ibadete açalım. Artık bu tartışmaları da geride bırakalım.

    tanım: ayasofya türkiyenin tarihtidir.

     
  7. son günlerde tartışma konusu olmaktan bıktıran yerdir.

    bir bırakın öyle kalsın cami olsa kaçı gidecek müze olsa kaçı gidecek..

     
  8. istanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine, bizans imparatoru ı. justinyanus tarafından, 532-537 yılları arasında inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali.

    eski yunancada ;?aya sofya? adı ?kutsal bilgelik? ya da "ilahî bilgelik? anlamına gelmekte ve ortodoksluk mezhebinde tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılmakta imiş.birinci justinyanus'un 10.000 işçi çalıştırıp,büyük bir servet harcadığı bu katedral inşaatının yapımını ise fizikçi miletli isidoros ile trallesli matematikçi anthemius'un üstlendikleri ve bazı sütun,kapı ve taşlarının daha eski tapınaklardan sökülerek getirildiği husus da ilginçtir.

    ilk ikisi isyanlar sırasında yıkılınca aynı yere yaptırılan üçüncü kilise bu.

    büyük mimar sinan, hünerli dokunuşlarıyla istinat duvarını eklememiş, bakımını sağlamamış olsaydı, bu kilise de diğerleri gibi yıkılıp gidecek,günümüzün konusu-sorunu olmaktan çıkardı.

    ne diyelim;büyük üstadın ruhu şad olsun.

     
  9. dar gelirli emekli memur geçim derdi içinde. yapılan zamlar gerçek sokağa yansıyan, hissettiğimiz enflasyondan, hayat pahalılığından düşük kalıyor. Ayasofya bizimdir bizim kalacak ne olmasına uygun görülürse de fark etmezhalkın gerçek gündemi kaynamıyan tencerelerdir. bu suni gündem.al birazda sen oyalan

     
  10. 8 büyük depremden sağlam çıkmış.

    sütunları ve taşları başka başka yerlerden getirilmiş. ( akdeniz havzası )

    sütunlar farklı yapılardan devşirme olarak alınmış. ( Yapılar bozularak taşınmış )

    tuğlaları günümüz tuğlalarından 12 kat daha hafif özel üretilmiş tuğlalar.

    suya bırakıldıklarında yüzebiliyorlar.

    mimarları dönemlerinde kalsiyum silikatı keşfetmişler.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.