Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

mesleklerin toplumsal statüsü

paylaş araştır

 

  1. son yıllarda toplumun büyük bir kısmının statüsü değişti. özellikle işsizler, işçi sınıfı ve çiftçiler sınıf atladılar.

    asgari ücretliler eskiden gecekondu mahallelerinde yaşardı ama artık iki asgari ücret giren ev halkının kenar mahallelerde yaşamasına gerek yok.

    son dönemde orta gelir kesimiyle alt gelir kesimi arasında statü farkı denge kurma eğilimindeyken üst gelir kesiminin bunlarla arasındaki uçurum daha da arttı. vahşi kapital uygulamaların yansıması bu şekilde olur. beyaz yaka ve memurlarla işçi kesimi arasında tabi ki statü farkı var ancak bu fark kesinlikle eskisi kadar çok değil.

    alt gelir kesimi mi zenginleşti, orta gelir kesimi mi fakirleşti orasını pek anlayamadık ama üst gelir tabakası zenginledikçe zenginleşti orası net.

     
  2. doktor ve mühendisin adının çıkması sonucu birkaç adım önde olduğu statüdür.

     
  3. mesleklerin toplum gözündeki yeridir. toplumun o mesleğe olan ihtiyacı ile paraleldir.ülkeden ülkeye de mesleklerin toplumsal statüsü farklılık gösterebilir. mesela bizde inşaat mühendisi statü sahibiyken,eskimolarda statü sahibi olmayabilir.-eskimolar,iglo yapımı için mühendise ihtiyaç duymazlar herhalde-

     
  4. yapılan işe göre toplumda yer edinme şeklidir

    örneğin bir hakim doktor gibi meslekler toplumda çok üst yerlerde görülür

    diğer meslek grupları aşağıya doğru sıralanır

    bir insana önce seyyar satıcıyım derseniz, sizi pek ciddiye almaz, ama az sonra doktor olduğunuzu söylerseniz sizi el üstünde tutar

    malesef mesleklerin statü farkından kaynaklanan olumsuzluklardır bunlar

     
  5. Doktorun mühendisin dövüldüğü yerde pek de tın olmayan bir husustur. Ancak sevilebilme ihtimali olan yerde (kız isteme merasimi vs.) belki işe yarar .

     
  6. mesleğin toplumdaki önemine göre konumu. günümüzde doktor, mühendis, hakim ve milletvekili gibi kişiler itibar görmektedir. eskiden yokluk zamanında nüfus az ve ülke gelişmemişken kırsal kesimlerde öğretmenler muhtarlardan daha çok itibar görüyordu. şimdi ise yeni doğan çocuk bile elinde telefonla geliyor ve herkes her yaşta her şeyi bildiği için öğretmenliğin eski itibarı kalmamıştır.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.