Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

maraşlı şeyh oğlu satılmış

paylaş araştır

 

  1. şiir ve edebiyat severlerin Faruk Nafiz çamlıbel abimiz sayesinde varlığından haberdar olduğu, gönlümüzün bam teline vurmayı başaran başka bir abimizdir. satılmış abimiz sevdadır hasrettir gurbettir...

    anadoluda öğretmen olan Faruk Nafiz abimiz, milli mücadele yıllarında ulukışladan kayseriye atanır. kayseriye seyahati esnasında yolda konakladığı hanların duvarına yazılmış şiirleri, kendisinden kısa süre önce oralarda bulunan satılmış abimiz yazmıştır. acaba satılmış abimizin mısralarını kazıdığı tüm hanlarda Faruk Nafiz abimiz de konakladı mı, satılmış abimizin duvarlara kazıdığı tüm mısralarını bizlere aktarabildi mi, bunları bilemiyoruz. Faruk Nafiz abimiz han duvarlarında okuduğu mısraları, seyahatinin tamamını anlattığı 'han duvarları' şiiriyle bizlere sunuyor.

    'on yıl var ayrıyım kınadağından

    baba ocağından yar kucağından

    bir çiçek dermeden sevgi bağından

    hududdan hududa atılmışım ben'

    satılmış abimizin hikayesiyse duygu yüklü. maraş mevlevihanesinin son şeyhi selim dedenin oğlu satılmış mehmed mahalleden bir kıza sevdalanınca şeyh selim satılmıştı şam'a eğitim için gönderir

    'gönlümü çekse de yarin hayali

    aşmaya kudretim yetmez cibali

    yolcuyum bir kuru yaprak misali

    rüzgarın önüne katılmışım ben'

    satılmış abimiz şamdan maraşa dönmeden dünya savaşı patlak verir ve satılmış abimiz cepheden cepheye gider. yıllarca savaşır. savaş bitip cepheler kapanınca nihayet maraşa döner.

    'garibim namıma kerem diyorlar

    aslı'mı el harem diyorlar

    hastayım derdime verem diyorlar

    maraşlı şeyh oğlu satılmışın ben'

    satılmış abimiz yıllar sonra döndüğünde sevdiği kızın evlenmiş olduğunu görür. artık yıllarca cephelerde yaşadığı hoyrat hayattan mı sevdasının acısından mı bilinmez ince hastalığa tutulur. İstanbul gureba hastanesinde tedavi görür maraşa geri döner ama hastalığına çare onmaz. yine bir kez İstanbula tedavi için giderken yolda konakladığı han duvarlarına bu mısraları yazar. 1922 yılının mart ayında İstanbula ulaşamadan son dörtlüğünü yazdığı handan ölüsü çıkar.

    satılmış abimiz sevdadır hasrettir gurbettir.

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.