Türkiye'nin memur portalı

Oturum aç Oturum aç Üye ol Üye ol Parolamı unuttum Parolamı unuttum

higgs bozonu

paylaş araştır

 

  1. adını keşfedicisi peter higgs ten alan parçacık. kütleleri olmayan atomlara kütle kazandıran bir çeşit mekanizma.

    önceleri tanrının cezası parçacık dendi simulasyon ve deneylerde var olabilen bu parçacığa,sonra dediler ki hem reklam olsun, insanların da dikkatini çeksin biz buna''tanrı parçacığı'' diyelim.

    higss diyor ki;büyük patlamadan saniyenin trilyonda biri kadar kısa bir zamanda parçacıklar kütle ve enerjiyi nasıl kazandı,neden bazı atom altı parçacıklar devasa bir kütleye sahipken bazıları az, ve bazıları da kütlesiz,atom altı parçacıklarla etkileşime girip onlara kütle kazandıran bir enerji var demek ki. bütün evrene etki eden bir enerji alanı var, yani higgs alanı var diyor. evrenin big bang patlamasıyla oluştuğunu biliyoruz.ve başlangıçta toplu iğne ucu kadar küçüktü,akabinde enerji maddeyi oluşturdu,kütlesi ve hacmi olan maddeye dönüştü

    gizemli bir parçacık atom altı evreni oluşturmuş , ömrü çok kısa saniyenin trilyonda birinden bile daha az ,cern'de(isviçre'de) parçacık hızlandırıcı büyük hadron çarpıştırıcısı atlas adlı devasa bir dedektör parçacığı yakalayabilmek istiyor ,bir nevide 2013 de yakalıyor.buna higs alanı denildi,kütlesiz, hacimsiz ,saf enerji maddeye dönüşebiliyor , higs bozonu büyük patlamayla ortaya çıkan ilk büyük yoğun parçacıklardan biri yani,yalnız çok kısa ömürlü,bir araya gelip higs alanını oluşturuyorlar,diğer parçaları leptonları kuarkları bir araya getiriyorlar proton nötronları oluşturuyorlar

    suyu higgs alanı düşünün,küçük bir balık az bir alanla etkileşime girerken daha hızlı, büyük kütleli insan daha fazla yerle etkileşime girdiği için daha yavaş.elektron çok hafif bir kütleye sahipken kuark onun tam 350 bin katı olabiliyor.ama ikisi de aynı büyüklükte çünkü çook küçükler aslında higs alanı olması ikisi de kütlesiz olurdu.

    bilim adamları şimdi biz bu parçacığı yönlendirbilirsek,yani onu manipule edersek bedava,saf, sonsuz enerji elde edebileceğiz diyorlar,uzay mekikleri için gereken enerji, motorlarla uzay zamanın bükülebilmesi,uçak gemilerine yüzyıllarca yetecek enerji ,solucan delikleri için gereken enerji ile uzay zaman içindeki kestirme yol için kaynak sağlar zaman yolculuğu bile yapabiliriz diyorlar.çok mu uçtular şimdilik bilemiyorum.hayırlısı.

     
  2. Higgs bozonu tarif edilmeye çalışılırken şöyle anlatılmış:

    Higgs alanı şu anda evrenin tamamının kapladığı alan. Bu alanda henüz çözemedikleri bir nedenle parçacıkların kümelenmesini ve bazı alanların bu nedenle boş kalmasını, evrenin nasıl oluştuğunu yani başlangıcı açıklamaya çalışıyorlar.

    Cern deneyleri ile ise bu başlangıcın nasıl gerçekleştiğini yapay bir ortamda anlamaya çalışıyorlar.

    Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın dünyanın en büyük makinesi olduğunu kaydeden Doç.Dr. Erkcan Özcan, "Hızlandırıcının 27 km bir büyüklüğe sahip olduğunu söyledik fakat bu büyüklüğü gözümüzde canlandırabilmek adına şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bu makinenin hacmi Taksim-4. Levent Metro hattının üç katı büyüklüğünde" dedi.

    Higgs Bozonu'nun keşfinin gerçekleştirildiği bu hızlandırıcı 9 bin 300 mıknatıstan oluşuyor ve bu da 3,5 Eiffel Kulesi ağırlında.

    "90'lardan itibaren kozmolojide bulduğumuz çok önemli bir şey var. Evrenimizin sadece yüzde 5'i bizi var eden maddeyi oluşturuyor. Geri kalan yüzde 95'i ise karanlık madde veya karanlık enerji dediğimiz şeylerden oluşuyor. Bunların tam olarak ne olduğunu henüz biz de bilmiyoruz."

    "Ayrıca evrenimizde neredeyse her yerde madde görüyoruz. Fakat laboratuarlarda çıkan sonuçlara göre madde ile antimadde dediğimiz şey neredeyse eşit seviyelerde. Bizim için de burada sorun teşkil eden konu, evrende gördüğümüz her şey madde ise evrenin oluşumunda ortaya çıkan bu antimadde nereye kayboldu?"

    "Bir de yer çekimi diye bir şey var biliyorsunuz. Bu yer çekimi dediğimiz kuvvet, diğer tüm kuvvetlerden zayıf aslında. Bunu dört yaşındaki kızıma bile kolaylıkla anlatabiliyorum. Çünkü kızım buzdolabına küçük bir mıknatısa sahip cisim yapıştırdığında o küçücük mıknatıs dünyanın sahip olduğu yer çekimi kuvvetinden daha kuvvetli bir biçimde cismi buzdolabına yapışık halde tutabiliyor. Bu kadar zayıf olan yer çekimi kuvvetini kuantum mekaniği ile neden uyuşturamıyoruz?"

    Asıl soru: Maddenin kütle kazanmasını sağlayan mekanizma nedir?

    Bu üç soruya çok fazla önem verdiklerini kaydeden Doç. Dr. Erkcan Özcan bunlarında öncesinde CERN'nde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın cevaplayacağına inandıkları temel soruyu şöyle açıkladı: "Maddenin kütle kazanmasını sağlayan mekanizma nedir?"

     
Entry yazmanız için üye olmanız gerekmektedir. Üye olmak için tıklayın, üye iseniz lütfen oturum açın.